Kesäpäivänhattu

Yksivuotinen kesäpäivänhattu (Rudbeckia hirta) on ihanteellinen valinta, kun haluat vähällä hoidolla pärjäävän kasvin. Se kukkii keskikesästä syksyyn sekä paahteessa että puolivarjossa.

Kuivuutta kestävä kesäkukka

Kesäpäivänhattu sietää hyvin kuivuutta, ja etenkin matalimmat lajikkeet ovat erinomaisia koko kesän kukkivia parvekekasveja. Kukkien mesi houkuttelee mm. perhosia, mehiläisiä, kukkakärpäsiä ja kimalaisia. Kauriit ja peurat jättävät kasvin rauhaan.

Kotiseudullaan Pohjois-Amerikassa kesäpäivänhattu eli ”Black-eyed Susan” tai ”Poor-land Daisy” viihtyy valoisilla paikoilla niin kuivassa kuin kosteassa maassa, kuten niityillä ja metsien reunoissa.

Kesäpäivänhattu ’Sahara’.
Kesäpäivänhattu ’Sahara’ poikkeaa väritykseltään muista lajikkeista. Kerrannaiset kukat ovat pinkit, vaaleankeltaiset, viinin- tai kuparinpunaiset rustiikeissa sävyissä. Kasvi on enintään keskikorkea, mutta varsien pituus riittää kukkakimppuihin.

Eurooppalaisissa puutarhoissa kesäpäivänhattua on kasvatettu 1700-luvulta lähtien. Tyypillisen vanhanaikaisen kesäpäivänhatun kukat ovat keltaiset tai puna-keltaiset ja musta- tai vihreäsilmäiset. Ahkera jalostus on tuottanut kymmeniä erikokoisia lajikkeita, joiden kukat vaihtelevat yksinkertaisista tiheän kerrannaisiin. Värikirjoon on saatu 2000-luvulla pinkkejä, viininpunaisia ja vaaleankeltaisia sävyjä. Viime vuosina on jalostettu erityisesti ruukkukasvatukseen sopivia lajikkeita, jotka ovat matalia, isokukkaisia ja mahdollisimman kauan kukkivia.

Kesäpäivänhattu ja punakosmos sopivat yhteen.
Kesäpäivänhatut ja punakosmokset sopivat hyvin yhteen, sillä ne pitävät samanlaisesta aurinkoisesta kasvupaikasta.

Kesäpäivänhattu

aurinko–puolivarjo

kuivat, tuore

keskiravinteinen

lievästi hapan–neutraali, pH 6–7

touko–syyskuu, kun taimet esikasvatettu

25–80 cm, lajikkeesta riippuen

Kesäpäivänhattu ’Autumn Colors’.
Kesäpäivänhattu ’Autumn Colors’. Tumman oranssit, punaiset tai ruskeat, 12-senttiset kukat. Erittäin runsas kukinta heinäkuusta ensipakkasiin. Keskikorkea lajike vuodelta 2000.

Kesäpäivänhattujen hoito

Esikasvata taimet tai kylvä siemenet suoraan kasvupaikalleen toukokuussa aurinkoiseen tai kevyesti varjoisaan paikkaan. Ravinteiden tarve on kohtalainen, ja lannoitteeksi sopii kalkilla tai tuhkalla ryyditetty kompostimulta.

Kastele taimia aluksi noin kahdesti viikossa. Kun taimet ovat juurtuneet ja alkaneet kasvattaa versoja, kastelu on tarpeen vain usean päivän helteillä.

Poista kuihtuneet kukat, jos haluat kukinnan kestävän kauemmin tai koet lakastuneet kukat häiritseviksi. Jos haluat kasvin siementävän ja taimettuvan seuraavana keväänä, säästä muutama kukka.

Kesäpäivänhattu ’Prairie Sun’.
Kesäpäivänhattu ’Prairie Sun’. Vihreäsilmäiset tummankeltaiset kukat. Erityisen runsaskukkainen ja hyvin haarautuva, tanakkavartinen. Fleuroselect-kultamitali vuonna 2003.

Sienitaudit iskevät herkimmin liian tiheisiin kasvustoihin. Istuta siksi taimet noin 30 sentin välein.

Poimi kukkia, kun ne ovat avautuneet kokonaan. Ne kestävät tuoreina viileässä, päivittäin vaihdettavassa maljakkovedessä 7–12 päivää.

Kesäpäivänhattu ’Toto Gold’.
Kesäpäivänhattu ’Toto Gold’ sopii hyvin ruukkukasvatukseen. Vain 25-senttinen kasvi puhkeaa kukkaan varhain.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt