Törmäkukat

Törmäkukat (Scabiosa) ovat kuivien ketojen ja kivikkojen kasveja. Ne kukkivat runsaimmin loppukesällä ja jatkavat kukintaa usein jopa ensilumeen asti. Puutarhurin lisäksi niistä pitävät myös pörriäiset.

Törmäkukka – sekä perenna että yksivuotinen kesäkukka

Törmäkukkia on sekä yksivuotisia että perennoja. Ensimmäisenä vuotenaan törmäkukille muodostuu matala lehtiruusuke. Yksivuotisille lajeille kasvaa jo samana vuonna kukkavarret, mutta perennoille yleensä vasta toisena kesänä.

törmäkukat

aurinko

hiekansekainen multa, istutus kohopenkkiin tai rinteen yläosaan

vähäinen lannoitustarve

kalkitse runsaalla kädellä

60–90 cm

Koreatörmäkukka
Koreatörmäkukka

Yksivuotisia törmäkukkia ovat koreatörmäkukka (Scabiosa atropurpurea) ja tähtitörmäkukka (Scabiosa stellata). Monivuotisia taas ovat kaukasiantörmäkukka (Scabiosa caucasica), kivikko- eli ketotörmäkukka (Scabiosa columbaria), japanintörmäkukka (Scabiosa japonica), vuoritörmäkukka (Scabiosa lucida) ja keltatörmäkukka (Scabiosa ochroleuca).

Kaukasiantörmäkukka
Kivikkotörmäkukka
Japanintörmäkukka

Törmäkukkien kasvatus

Törmäkukat viihtyvät auringossa tai vain vähän varjoisessa paikassa. Talvimärkyys tuhoaa taimet, eikä törmäkukka pidä kasvukaudellakaan seisovasta vedestä kasvualustallaan. Kasvit kannattaa istuttaa hiekansekaiseen multaan, kohopenkkiin tai rinteen yläosaan.

Törmäkukkien ravinteiden tarve on vähäinen tai kohtalainen. Kalkitse kuitenkin niitä runsaalla kädellä, sillä ravinteiden saanti helpottuu maan pH:n ollessa noin 6,5.

Viljeltävät koreatörmäkukan lajikkeet ovat tyypillisesti 60–90 senttiä korkeita ja pitkävartisia, mikä tekee niistä oivallisia leikkoja. Tue korkeimpien törmäkukkien kasvustot. Laita tuet paikoilleen ennen kuin kukkaversot ovat kasvaneet täyteen mittaansa. Poimi kukkia tai siemenpalloja leikko- ja kuivakukiksi nuppuvaiheessa. Kuivaa ne varsineen ylösalaisin varjossa.

Talvisuojaus on tarpeen monivuotisille törmäkukille lumettomina talvina. Kasaa lehtiruusukkeen päälle ilmava kerros havunoksia, kun maan pinta on routaantunut. Jaa monivuotisten lajien kasvusto 4–5 vuoden välein. Se parantaa kasvua ja kukintaa.

Hei tilaaja!

Lue koko juttu Scabiosa – Kedon tähdet Kotipuutarha-lehden numerosta 2/2021 s. 64

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt