Kiinanpionit

Kerrannaiskukkaiset kiinanpionit (Paeonia lactiflora) ovat pihojemme suosikkikasveja. Istuta ja hoida pionia oikein niin saat siitä pitkäaikaisen ilon puutarhaasi. Pionien kukintakausi yltää toukokuusta syksyyn. Aurinkoa rakastavassa suvussa on myös puolivarjoisan metsäpuutarhan perennoja. Uusinta uutta ovat pienet patio- ja kivikkolajikkeet, jotka kasvatetaan ja talvetetaan ruukuissa.

kiinanpioni

aurinko

läpäisevä

keskikesä

70–100 cm

Pionin istutus

Pioni viihtyy aurinkoisessa paikassa, kiinanpionin kukkien väri säilyy kauneimpana itä- tai länsiseinustalla, jossa ne ovat suojassa keskipäivän paahteelta. Valitse pionille valoisa paikka, jossa se saa aurinkoa vähintään kuusi tuntia päivässä. Istuta pioni läpäisevään maahan, laita kuopan pohjalle hevosenlantaa ja luujauhoa sekä muutama sentti multaa ennen juurakkoa. Juurakon pitää jäädä lähelle maanpintaa. Talvimärkyys koituu vanhemmankin kasvin kohtaloksi. Käytä pionin tyvellä soraa, jotta kosteus ei seiso. Sopiva sorakerros on noin kolmen sentin paksuinen.

Pioni ei pidä kasvikumppaneista vaan kasvaa parhaiten yksin. Perennaryhmässä pionin ympärille kannattaa jättää puolisen metriä tilaa. Anna pionille kasvurauha. Jos pioni pitää siirtää, on se parasta tehdä elo-syyskuussa. Juurakon voi kaivaa syksyllä ylös ja jakaa, jos siinä on tulossa vähintään 10 silmua.

Näin hoidat pionia

Pionia ei kannata lannoittaa typpipitoisella lannoitteella, joka tekee siitä turhan rentovartisen ja altistaa harmaahomeelle. Jos pioniin tulee harmaahometta, nyppäise homeinen verso pois ja laita syntyneeseen reikään tuhkaa. Myös soodavedellä voi pestä kasvustoa, 2 rkl soodaa/1 litra vettä.  

Nupuissa näkyvät muurahaiset eivät vahingoita kukkaa. Niitä kiinnostaa vain nupun erittämä makea siirappi. Tarun mukaan muurahainen avaa nupun kauniiksi kukaksi. Kukat toipuvat rankkasateesta, jos ne ravistellaan kuivaksi heti sateen jälkeen. Pienen kasvuston suojaamiseen riittää nurin päin käännetty paksumpi ostoskassi, isomman alueen päälle voi viritellä telttamaisen suojan kankaasta. Kiinanpionit voi tukea, jos ne alkavat kaatua.

Näin saat upean kukinnan

Lannoita kasvuun lähtenyttä pionia säännöllisesti luujauholla. Anna sitä heti keväällä, toisen kerran keskikesällä ja lisäksi vielä kukinnan jälkeen, kun seuraavan vuoden kukka-aihiot muodostuvat. Syksyllä voi antaa vielä syyslannoitteen. Pioni talvehtii yleensä hyvin kunhan sitä ei peitetä.

Huolehdi kastelusta erityisesti nuppujen muodostumisen aikana, ja etenkin nuorilla kasvustoilla. Sopiva määrä vettä on noin kymmenen litraa per taimi kerran viikossa. Huomioi, että pionin nuput eivät kestä kylmää. Kiedo varhain kukkivien lajikkeiden päälle hallaharsoa, jos luvassa on kylmä yö.

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

Pioneja piha pullollaan (nro 6/2022)
Ei pionin voittanutta (nro 6/2021)
Ihanat pionit (nro 6/2016)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt