Särkynytsydän

Särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis) kukkii Etelä-Suomessa jo toukokuun lopulla. Varjossa lehdet saattavat pysyä vihreinä koko kasvukauden ja kasvi 
voi kukkia uudelleen loppukesällä.

Särkynytsydän tuotiin Kiinasta Eurooppaan 1800-luvun puolivälissä. Suomessa se yleistyi 1900-luvun alkupuolella, ja siitä lähtien tämä hauraan näköinen, mutta erittäin kestävä perenna on pysynyt kotipuutarhureiden suosikkina. Lajin kestävyydestä todistaa myös sen levinneisyys: sitä tavataan villinä Pohjois-Kiinan lisäksi Koreassa ja Siperiassa.

Särkynytsydän

puolivarjo

multava ja kevyen ilmava

alkukesä

70–100 cm

Valko-punaiset kukat avautuvat Etelä-Suomessa usein toukokuun lopussa, ja kasvi kukkii 3–4 viikkoa. Reilun metrin korkuiset versot ovat aluksi terhakan pystyt, mutta kukinnan jälkeen ne lamoavat ja kuihtuvat kokonaan tai osittain. Mitä valoisampi ja kuivempi kasvupaikka on, sitä nopeammin kasvi lakastuu.

Valkokukkainen ’Alba’ on luonnossa itsekseen syntynyt särkyneensydämen muoto. Vaikka sitä lisäisi siemenistä, jälkeläisistä tulee yhtä vitivalkoisia kuin emokasvista. Versot ovat raikkaanvihreät. Punakukkaisten muotojen varret sen sijaan punertavat selvästi etenkin aurinkoisella kasvupaikalla.

Kestotilaaja! Lue lisää digiarkistostamme.

  • Kestävää kauneutta / Kotipuutarha 10–2014 s. 58
  • Dicentra ja Lamprocapnos – Sydänten kukat / Kotipuutarha 10–2012 s. 32

Kiinnostuitko?

Kotipuutarha-lehti on uudistunut!
Tilaa nyt tutustumishintaan 5 numeroa vain 29 €

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 5 numeroa vain 29 €
Tilaa nyt