Pelargonit

Pelargoni (Pelargonium) on rakastettu ruukkukasvi vuosikymmenestä toiseen. Harrastajat arvostavat tyypillisesti kotipelargonien (P. Zonale-Ryhmä) upeita kukkia sekä vanhoja suomalaisia kantoja, mutta myös luonnonlajit ja tuoksuvat pelargonit ovat laajentaneet suosiotaan. Tutustu suosikkikasviin tarkemmin ja poimi talteen kasvin hoito-ohjeet!

Rakastettu pelargoni tuo kevään ja auringon kotiin. Anna pielikin viedä ja hurahda klassikkoon.

Tuskin missään muussa kasvissa kuin pelargonissa yhdistyy yhtä hurmaavalla tavalla perinteikkyys, lukuisat tarinat, monimuotoisuus, aromaattiset tuoksut ja keräilyharrastus. Kaiken kruunaa kukinta. Pelargonien lajikkeisto on niin monimuotoinen, että sen joukosta löydät sopivan kasvin lähes jokaiseen tarkoitukseen. Nosta tuoksupelargonin ruukku kulkureitille kosketeltavaksi ja viimeistele monilajinen kesäkukkaruukku kirjavalehtisillä lajikkeilla.

Suku on omiaan myös kasviharrastajalle. Voit kerätä pelkästään luonnonlajeja tai keskittyä aromaattisiin kasveihin. Vai sopisiko tyyliisi kokoelma, jonka kasvit on jalostettu 1800-luvulla? Minikasvien ystävä ja vähän tilaa omistava kerää pikkiriikkisten lajikkeiden sikermän. Jos talvetustilasta ei ole pulaa, pelargoneja voi kasvattaa rungollisiksi tai kiinnittää säleikköön.

Pelargoni

aurinko

ilmava ja runsasravinteinen kasvualusta

tasainen kastelu, anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä

lannoitus kasvukaudella

kesä

Kotipelargoneihin kuuluva punakukkainen ruusunnuppupelargoni ”Viipurin Evakko” on nimetty 80-vuotiaan Kotipuutarhan juhlavuoden nimikkokasviksi vuonna 2021. Harvinaista kotipelargonia on toistaiseksi saatavilla vain rajoitettu erä. Kuva: R. Känsälä.

Näin hoidat pelargoneja:

Pelargoni on helppohoitoinen ja vaatimaton kasvi. Ruukun koko, kastelu, lannoitus ja leikkaus vaikuttavat kuitenkin selvästi sen ulkonäköön. Poimi tästä talteen ohjeet, joilla onnistut!

  • Nosta kevään tullen talvehtinut pelargoni valoisalle paikalle. Vaihda samalla kasvin multa ja istuta se isompaan ruukkuun. Kasvista kannattaa ottaa pistokkaita keväällä. Muista lisäksi leikata kasvi, mutta älä tee sitä samaan aikaan mullan vaihdon kanssa. Lue täältä tarkemmat ohjeet pelargonin keväthoitoon.
  • Kasvin kukinta alkaa touko-kesäkuussa.
  • Kuihtuneet kukat ja lehdet on hyvä nyppäistä pois läpi kasvukauden. Poista ne kuitenkin vasta, kun ne irtoavat helposti.
  • Pelargonit viihtyvät kesällä erinomaisesti ulkona. Muista totuttaa kasvi vähitellen ulkoilmaan ja suojata se paahteelta.
  • Tavallinen kukkamulta sopii hyvin pelargonille. Voit halutessasi sekoittaa multaan kevytsoraa, jotta se läpäisee vettä paremmin.
  • Pelargoni ei viihdy märässä maassa. Kastele kasvi kerralla runsaasti ja kaada ylimääräinen vesi pois aluslautaselta. Anna mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua.
  • Muista lannoitus läpi kasvukauden. Tavalliset kukkiville kasveille ja huonekasveille tarkoitetut lannoitteet sopivat pelargoneille.
  • Ota kasvi syksyllä sisälle heti, kun on pakkasen uhka.
  • Paras talvehtimispaikka pelargonille on kuiva paikka, joka on valoisa ja viileä. Mikäli sopivaa talvettamispaikkaa ei ole, kasvia voi hoitaa myös talven yli huonekasvien tapaan. Muista silloin lisävalo.
Pelargoni sopii hyvin yksittäisiin ruukkuihin tai parvekelaatikoihin. Kokeile sitä myös kesäkukkaistutuksiin ja amppeleihin!

Kestotilaaja! Lue pelargoneista lisää digilehdestä

Kiinnostuitko?

Kotipuutarha-lehti on uudistunut!
Tilaa nyt tutustumishintaan 5 numeroa vain 29 €

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 5 numeroa vain 29 €
Tilaa nyt