Tuoksuherne

Sisiliasta lähtöisin olevat tuoksuherneet (Lathyrus odoratus) ovat löytäneet tiensä lukuisiin puutarhoihin ja tyylisuuntauksiin. Samalla osa pitkälle jalostetuista lajikkeista on kuitenkin menettänyt kasvin ominaistuoksun. Tutustu suosikkikasvin matkaan ja poimi talteen kasvin hoito-ohjeet!

Cupanin matkassa

Tuoksuherneiden matka sai alkunsa italialaisen munkki Franciscus Cupanin löytäessä sirokukkaisen ja tuoksuvan kasvin Sisilian karusta vuoristosta. Todellinen maailmanvalloitus alkoi puutarhamaa Englannista, minne Cupani lähetti kasvin siemeniä 1600-luvun lopulla.

Kasvi vakiinnutti paikkansa cottage garden -tyylin luottolajina ja lisäksi tuoksuherneet ovat krassien ja kehäkukkien rinnalla suosittuja potagér-kukkia. Tuoksuherne ei ole kuitenkaan syötävä kasvi. 

Tällä hetkellä tuoksuherneestä tunnetaan yli 6 000 eri väristä ja muotoista lajiketta. Myös munkin mukaan nimettyä ’Cupani’ -tuoksuhernelajiketta on edelleen myynnissä. Tämä noin 100-vuotias lajike on melko lailla Sisilian luonnossa kasvaneen esiäitinsä kaltainen.

Tuoksuherne

aurinkoinen

runsasravinteinen, syvä ja vettäläpäisevä tuore kasvualusta

lannoita viikottain

loppukesä

35–200 cm

tuoksuherne 'Senator'

Näin kasvatat tuoksuherneitä:

  • Tuoksuherneet viihtyvät aurinkoisella kasvupaikalla runsasravinteisessa, syvässä ja vettäläpäisevässä tuoreessa mullassa.
  • Aloita esikasvatus huoneenlämmössä maalis-huhtikuussa. Kylvä siemenet muutaman sentin syvyyteen ja huolehdi, että multa on hyvin kasteltu.
  • Taimien ollessa noin 10 cm korkeita ne voi siirtää suojattuina ulos. Viileässä taimista kehittyy vahvoja ja terveitä. Tuoksuherneet kestävät jopa -5–8 asteen pakkasia. Muista suojata myös ruukut kylmältä!
  • Etelä-Suomessa suojaamattomat taimet voi istuttaa kesäkuun alkupuolella, pohjoisessa tätä myöhemmin, kun vuorokauden keskilämpötila on noin +10 astetta. Kouli silloin taimet vähän syvempään omiin ruukkuihinsa tai istuta ne suoraan avomaalle lopulliseen kasvupaikkaan.
  • Korkeaksi kasvavat taimet tarvitsevat kasvutilaa ja hyvän tuennan.
  • Kastele tyvelle ja lannoita viikoittain.
  • Poimi kukkia säännöllisesti, jotta kasvusykli pysyy vauhdissa eikä kasvin energia kulu siementen muodostamiseen.
  • Kerää syksyllä kukan kypsät, ruskeaksi muuttuneet siemenet talteen.
tuoksuhernekimppu
Tuoksuherne on ihanteellinen leikkokukka, joka palkitsee poimijansa lukuisilla uusilla kukilla. Paras poiminta-aika on aikainen aamu.

Lemuherne, hajuherne vai tuoksuherne?

Suomessa kaunista köynnöskasvia kutsuttiin aluksi lemuherneeksi, josta nimi vähitellen muovautui hajuherneeksi. Nykyinen nimi tuoksuherne kuvastaa kasvia kuitenkin ehdottomasti parhaiten.

Toisaalta monet uudet lajikkeet ovat menettäneet tuoksunsa kokonaan innokkaan jalostuksen vuoksi. Tulemmekohan tulevaisuudessa tuntemaan kasvin jälleen uudella nimellä?

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

– Tuoksuherne, suloisin kesäheila (nro 4/2020)
– Lupaus tulevasta (nro 2/2020)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt