Kääpiösamettikukka

Keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä leiskuvat kääpiösamettikukat (Tagetes tenuifolia) riemastuttavat ruukkutarhassa ja vihannesmaalla. Niistä on iloa myös makunystyröille.

Kääpiösamettikukan lehdistö on hienoliuskaisen siro ja kasvutapa pyöreänpörheä mätäs, korkeus 20–35 cm. Sievät yksinkertaiset kukat puhkeavat juhannuksen jälkeen täplittäin ja täyttävät koko kasvuston syyspakkasiin saakka. Kuihtuneita kukkia ei tarvitse poistaa koko kesänä. Kääpiösamettikukkaa kutsutaan myös maustesamettikukaksi.

Kääpiösamettikukan lehtiä ja kukan terälehtiä voi käyttää monipuolisesti keittiössä. Ne sopivat mm. leivonnaisten ja jälkiruokien maustamiseen, wokkeihin ja salaatteihin. Perinteisesti kukilla on värjätty lankoja, mutta väri tarttuu myös esimerkiksi riisiin.

Samettikukkia kannattaa istuttaa kasvimaalle, sillä ne torjuvat muun muassa ankeroisia (pieniä matoja, jotka imevät kasvinesteitä). Vaaravyöhykkeessä ovat etenkin peruna ja mansikka, mutta myös porkkanat ja persiljat. Toimintamekanismi on hämmästyttävä. Samettikukkien juuriston tuoksuaineet houkuttelevat ankeroiset luokseen. Kun ankeroiset tunkeutuvat juuriin, kasvi alkaa erittää tappavaa ainetta.

kääpiösamettikukka

aurinkoinen

kuiva tai tuore, vettä läpäisevä kasvualusta

kesä–heinäkuu

20–35 cm

Samettikukkien kasvattaminen siemenestä

Kylvä siemenet maalis-huhtikuussa sisälle esikasvatukseen ja kouli taimet kertaalleen. Taimet voi myös latvoa, mutta kääpiösamettikukka haaroittuu hyvin myös ilman latvontaa. Istuta taimet ulos, kun hallanvaara väistyy. Samettikukat kukkivat parhaiten täysin aurinkoisessa paikassa. Jos istutut maahan, valitse kasvupaikaksi kuiva tai tuore, vettä läpäisevä ja keskiravinteinen puutarhamulta. Ruukussa kannattaa käyttää kesäkukkamultaa. Lannoita kukinnan alettua nestemäisellä lannoitteella joka toinen viikko.

Kääpiösamettikukka suojaa avomaankurkkua.

Hyvällä tuurilla kääpiösamettikukan taimia voi löytää myös toreilta ja puutarhamyymälöistä, mutta yleensä myynnissä on vain tavallisia (ryhmä)samettikukkia (Tagetes patula).

Hei tilaaja!

Lue koko juttu Kasvimaan aurinko Kotipuutarha-lehden numerosta 4/2013

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt