Peikonlehdet

Viherkasvien ollessa trendikkäitä suurilehtisten kasvien suosio on noussut. Suositut peikonlehdet (Monstera) ovat loistavia tyhjän paikan kasveja, jotka tuovat sisustukseen hetkessä trooppista tunnelmaa.

Peikonlehdet

Peikonlehtien sukuun kuuluu 22 lajia, joista suurin osa on epifyyttejä eli päällyskasveja. Vehkakasvien heimoon kuuluvat peikonlehdet ovat kotoisin trooppisista sademetsistä. Yleisin peikonlehti on jättipeikonlehti (Monstera deliciosa), joka kasvaa luonnossa päällyskasvina tai liaanina. Jättipeikonlehdellä on herttamaiset lehdet, joissa voi olla erilaisia reikiä ja liuskoittuneet reunat. 

peikonlehti

hajavalo

tasainen kastelu, multa ei saa kuivahtaa kokonaan

lannoita viikon parin välein keväästä syksyyn

50–150 cm

Aarnipeikonlehti (Monstera adansonii) köynnöstää jättipeikonlehden (Monstera deliciosa) tapaan ja sopii hyvin amppeliin. Kasvia näkee myytävän myös englanninkielisellä nimellä Monkey Mask.

Peikonlehden hoito

  • Peikonlehti viihtyy runsaassa hajavalossa. Liian voimakas valo voi saada lehdet kellastumaan. Liian vähäinen valo puolestaan estää kasvin lehtiä reikiintymästä ja liuskoittumasta.
  • Kasvi viihtyy koko vuoden normaalissa huoneenlämmössä.
  • Tropiikista kotoisin olevana kasvina peikonlehdet viihtyvät kosteassa huoneilmassa. Jos huoneilma on kuiva, sumuttele kasvia säännöllisesti.
  • Kastele kasvia ympäri vuoden tasaisesti. Multa ei saa päästä missään vaiheessa rutikuivaksi.
  • Lannoita viikon parin välein keväästä syksyyn.
  • Jättipeikonlehti kasvattaa runsaasti ilmajuuria, joilla se kiinnittyy alustaansa. Älä katko niitä tarpeettomasti! Voit halutessasi ohjata ilmajuuret kasvualustaan, jolloin ne alkavat toimia tavallisten juurien tavoin.
  • Köynnösmäisesti kasvava jättipeikonlehti vaatii voimakkaan tuen kasvaakseen pystysuoraan.

Miksi lehdet liuskoittuvat?

Jättipeikonlehden nuoret lehdet ovat usein ehyitä, mutta koon kasvaessa niihin tulee reikiä ja lopulta ne liuskoittuvat. Tähän lienee kaksi syytä. Iso ja yhtenäinen lehtilapa repeytyy helposti kovassa tuulessa ja kaikenlaiset taudit saavat tilaisuuden iskeä lehteen. Toinen syy lienee varjostus. Jos suuret lehdet olisivat täysin ehyet, se varjostaisi alla olevia lehtiä ja silmuja lähes taukoamatta. Liuskoittuneiden lehtiensä ansiosta valo pääsee kuitenkin läpi. 

Köynnöstävä neulavehka (Rhaphidophora tetrasperma) muistuttaa peikonlehteä, ja välillä tätä kasvia näkeekin virheellisesti myytävän sen nimellä.

Hei tilaaja

Lue lisää aiheesta seuraavista jutuista:

– Lisää vihreää kotiin (nro 2/2023)

– Viherkasvien aika (nro 10/2019)

– Lehdistä luettua  (nro 4/2018)

 

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt