Kasvihuoneen hankinta

Kasvihuoneen hankinta on vuosien sijoitus. Poimi vinkit ja mieti millainen on sinun unelmiesi ansari!

Millainen kasvihuone on hyvä?

Tärkeintä on, että kasvihuone on juuri sopiva sinun tarpeisiisi. Kasvihuoneen koko kannattaa valita sen mukaan haluatko kasvattaa muutamia ruukkutomaatteja vai kenties viinirypäleitä tai kasvihuonekurkkuja? Rotevakasvuinen, köynnöstävä kasvi tarvitsee enemmän korkeutta ja seinäpinta-alaa, kun taas ruukkuviljelmät ovat kompakteja.

Mieti myös, haluatko kasvihuoneeseen tilaa huoltotoimille ja välineille sekä kahvitteluun. Ruukutuspöytä, kastelukannut, kaapit, tuolit ja pöydät vievät yllättävän paljon tilaa.

Korkeus on pinta-alan ohella tärkeä mitta. Korkeus lisää ilmatilaa ja sitä kautta parantaa ilman kiertoa huoneessa. Tällä on merkittävä vaikutus kasvitautien ehkäisyssä. Matala huone on helposti sekä kuuma että kostea. Korkeus antaa mahdollisuuden kasvattaa pitkäksi venähtäviä kasveja kuten kurkkuja tai viiniköynnöstä. Myös tomaatille voi tulla mittaa useampi metri, jos tilaa riittää.

Tilavassa kasvihuoneessa on paikkansa myös kauniille hoitovälineille.

Maapohja vai laattalattia?

Laatoitettu tai laudoitettu lattia houkuttelee monia, sillä se antaa huolitellut ilmeen kasvihuoneelle. Maapohjaisessa huoneessa kasvualusta ei lopu kesken.

Monivuotinen viiniköynnös vaatii laajan kasvutilan myös juuristolleen, joten maapohjainen huoneratkaisu on sille parempi vaihtoehto. Tomaatit, kurkut, paprikat ja yrtit kasvavat hyvin ruukuissakin, eivätkä vie niin paljon tilaa.

Maapohjaisen kasvihuoneen plussia ja miinuksia:

+ kasvualusta ei lopu kesken
+ kastelun tarve on yleensä vähäisempi
– rikkakasveja joutuu kitkemään
– maa lämpenee keväällä hitaammin
– ajoittainen kuraisuus

Laatoitetun kasvihuoneen plussia ja miinuksia:

+ siisteys
+ ruukuissa ja laatikoissa kasvualustan vaihtaminen on helppoa
+ kivilaatta varaa lämpöä aurinkoisina päivinä ja luovuttaa sitä yöaikaan
+ rikkakasvit helpompi pitää kurissa
– muurahaiset viihtyvät hyvin lämpimillä, kuivilla laattapohjilla
– rajoitetuissa kasvualustoissa viljely vaatii ahkerampaa kastelua

Laatoitetussa huoneessa viljellään ruukuissa, säkeissä ja laatikoissa.

Minkä kokoinen kasvihuone on hyvä?

Muutaman neliön kokoinen huone riittää, mikäli suunnitelmissa on vain muutama tomaatin taimi ja vähän yrttejä. Jos haaveilee vähänkään enemmästä, kannattaa tehdä ainakin 8–10 neliön suuruinen huone. Huomioi, että myös käytävätilaa tarvitaan. Mikäli haluat käyttää kasvihuonetta oleskeluun, tilantarve kasvaa huomattavasti.

Useimmat kotipuutarhurit, jotka ovat päässeet kasvihuonekasvatuksen makuun, haaveilevat isommasta huoneesta. Harrastuksella on taipumus laajeta, kun haluaa kokeilla uusia lajeja tai toivoo suurempaa satoa. Kannattaa siis valita reilun kokoinen huone, jossa harrastukselle on tilaa myös jatkossa. Hukkaneliöitä ei yleensä jää, ja moni haluaa jättää huoneeseen tilaa myös oleskelulle.

Isomman huoneen etuja:

  • Mahdollisuus suurempaan satoon
  • Voit kokeilla useampia lajeja ja lajikkeita.
  • Voit viljellä väljemmin, jolloin ilma kiertää kasvustossa paremmin.
  • Lämpötila on tasaisempi, kun ilmatilaa on enemmän.
  • Kosteuden hallinta on isossa huoneessa helpompaa.
  • Hoitotyöt helpottuvat.
  • Huoneessa riittää tilaa myös työvälineille.
  • Mahdollinen vesisäiliö mahtuu paremmin.

Huonetta valitessa kiinnitä neliömäärän lisäksi huomiota myös huoneen korkeuteen ja leveyteen. Jos harjakorkeus on alle kaksi metriä ja huone on pieni, jää korkeus huoneen reunoilla yleensä vain hieman yli metriin. Pienessä huoneessa kasveja on hankala sijoittaa muualle kuin näille matalille reunoille. Monet kasvit – esimerkiksi tomaatti ja kurkku – tarvitsevat tilaa nimenomaan korkeussuunnassa. Runkotomaatti kasvaa helposti kesän aikana parimetriseksi, joskus korkeammaksikin.  Myös matalammat kasvit hyötyvät korkeudesta suuremman ilmatilan vuoksi.

Korkeuden merkitys korostuu ruukku- ja laatikkoviljelyssä, jossa kasvualustan pinta on jo lähtökohtaisesti ylempänä.

Leveimmissä huoneissa kasveja voi sijoittaa myös huoneen keskelle, jolloin saadaan hyödynnettyä huoneen korkein kohta. Leveässä huoneessa on usein myös leveät pariovet, joista mahtuu kottikärryillä sisään. Näin mullan ja kompostijätteen kuljetus helpottuu.

Kuuden neliömetrin (2 m x 3 m) kokoiseen kasvihuoneeseen mahtuu suunnilleen:

Mieti myös, minkälaisia satomääriä tavoittelet. Viljeletkö vain tuoretarpeiksi vai oletko innokas säilöjä?

Mikä on hyvä materiaali kasvihuoneeseen?

Kasvihuoneen runko on yleensä puuta tai alumiinia. Alumiini on kevyt, helppohoitoinen ja yleensä edullisempi ratkaisu. Puu runkomateriaalina on luonnonmukaisempi ja kaunis, mutta vaatii yleensä jonkin verran hoitoa ja on kalliimpi.

Katemateriaaliksi on saatavana yleensä lasia tai kennolevyä. Molempien kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota paksuuteen. Turvalasi on tavallista lasia kestävämpää. Ohuet 3-4 millimetrin paksuiset kennolevyt taipuvat helposti eivätkä eristä lämpöä yhtä hyvin kuin tukevammat 6-10 millimetrin paksuiset levyt.

Lasi

+ perinteinen, kaunis
+ edullinen
+ helppo puhdistaa
– särkyy helposti
– eristää lämpöä huonosti
– läpäisee valoa niin hyvin, että kasveja joutuu paahteessa varjostamaan

Kennolevy

+ eristää hyvin lämpöä, jolloin lämpötila pysyy tasaisempana ja kasvukausi voi olla pidempi
+ kevyt ja kestävä
+ hajottaa auringon valon kasveille sopivaksi
– lasia kalliimpi materiaali
– puhdistaminen voi olla vaikeaa
– kellastuu jonkin verran ajan myötä

Muista nämä kasvihuoneen hankinnassa!

Kasvihuone on yksi pihan rakennuksista, joten tuumaa tovi ennen kuin ryhdyt toimeen! Huomioi ainakin nämä:

  • Selvitä tonttisi rakennusmääräykset
  • Valitse huoneen paikka tarkoin. Optimaalisin paikka kasvihuoneelle on aurinkoinen ja tuulensuojainen. Tontin valo-oloja kannattaa usein tarkkailla yhden kasvukauden ajan.
  • Jos kasvihuone on suorakaiteen mallinen, sijoita mahdollisuuksien mukaan pitkät sivut itään ja länteen, lyhyt pääty kohti pohjoista.
  • Suunnittele pohjatyöt ja perustukset tarkoin. Jos laatoitat kasvihuoneen lattian, varmista että sen alle tulee riittävästi routimatonta maa-ainesta. Jos huone jää maapohjaiseksi, varmista maan kunto.
  • Kiinnitä huone hyvin, jotta tuuli ei pääse tekemään tepposia. Valmistajalta saat parhaat ohjeet kunkin huonetyypin kiinnitykseen. Usein huone kiinnitetään erilliseen sokkeliin, jonka kiinnikkeet valetaan maahan betonilla.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt