Hulluna chileihin

Chileissä on mistä valita! Värien, muotojen ja makujen kirjo on loputon. Tässä artikkelissa esittelemme annuumit, baccatumit, chinenset ja pubescenset. Lue, kasvata, maista ja hullaannu!

Monimuotoiset chilit

Etelä-Amerikasta kotoisin olevat chilit (Capsicum) ovat alkukodissaan sopeutuneet hyvin monenlaisiin kasvuolosuhteisiin. Tämä on kenties sysäys sille, että lajien ja lajikkeiden kirjosta on vuosituhansien kuluessa tullut äärettömän laaja. Varhaisimmat löydöt chileistä ovat jopa 8000 vuoden takaa. Ihmisen jalostustyön tulokset voidaan jakaa neljään chililajiin. Lisäksi on villichilejä ja ihmisen osittain jalostamia chilejä.

Capsicum annuum

Yleisimmin ruokakauppojen vihannestiskeiltä löytyy myynnissä annuum-lajin chilejä. Näitä ovat esimerkiksi ’Jalapeno’, ’Medina’ ja ’Cayenne’. Annuumit ovat ylivoimaisesti yleisimpiä ja kaupallisesti merkittävimpiä chilejä, mutta kotikasvatteina ne ovat harmillisen vaativia. Annuumit…

Tilaaja

Kiinnostuitko?

Maksulliset kirsikka-symbolilla merkityt artikkelit, näköislehdet ja digiarkisto avautuvat tarhureille, joilla on voimassa digitilaus tai lehti+digi-tilaus.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt