Syyssiivous puutarhassa

Monesti puutarhaväsymys iskee syksyllä, mutta tietyt työt kannattaa vielä tehdä. Tyhjennä letkut ja vesisäilöt, huolla työvälineet sekä pese ja kanna ruukut sisään hyvissä ajoin ennen pakkasen ja lumen tuloa. Keväällä puutarhakauden saa aloittaa puhtain, huolletuin välinein.

Tyhjennä letkut ja säiliöt

Tyhjennä puutarhaletkut ja kastelujärjestelmät, jotka voivat puhjeta tai murtua ensimmäisten pakkasten seurauksena. Tyhjennä myös kastelukannut, ämpärit ja muut vesisäiliöt.

Vältät letkujen ja kastelujärjestelmien turhat talvivauriot tyhjentämällä ne huolellisesti ennen pakkasia. Jos mahdollista, vie letkut ja vesisäiliöt varastoon, jossa lämpötila pysyy plussan puolella läpi talven.

Huolla työkalut

Työkalut kaipaavat vuosihuollon toimiakseen kevyesti ja kunnolla, kun puutarhakausi taas alkaa. Kerää ainakin sakset ja lapiot käden ulottuville ja laita ne kuntoon ennen talvivarastoon säilömistä.

  • Poista ruosteet saksista ja lapioista ja öljyä metalliosat.
  • Oksasakset puhdistuvat kätevästi vedellä ja hankaussienellä.
  • Teroita oksasakset, mutta muista säilyttää niiden alkuperäinen kulma (yleensä noin 25 astetta). Ohileikkaavat sakset teroitetaan vain toiselta puolelta, alasinmalliset sakset (joissa terä on puukon kaltainen) teroitetaan molemmin puolin.
Puhtain, huolletuin työvälinein on mukava aloittaa puuhat keväällä.

Pese ja varastoi tyhjentyneet ruukut

Ruukkujen pesu on monen mielestä kaikista tylsintä puutarhatyötä, ja siksi se jääkin herkästi kevääseen. Kun ne tiskaa kuitenkin syksyllä, olet kevätkiireiden keskellä tyytyväinen, kun voit ottaa ne varastosta suoraan käyttöön.

Hyödynnä tyhjennettävien ruukkujen multa maanparannusaineena puutarhassa tai kasvimaalla. Kompostoi kasvijätteet. Pese ruukut huolellisesti. Vanhalla tiskiharjalla tai juuriharjalla saat irti multakokkareet.

Kopista ne lähimmän pensaan juurelle ja laita ruukku likoamaan vesisaaviin. Harjaa ruukut vedessä puhtaaksi sekä ulko- että sisäpuolelta. Aseta nurmikolle tai laatoitukselle ylösalaisin hetkeksi valumaan ennen kuin viet ne säältä suojaan katokseen, varastoon tai seinän viereen ylösalaisin käännettyinä. Punasavi- ja terrakottaruukut kannattaa viedä varastoon, sillä ne saattavat särkyä pakkasilla tyhjinäkin.

Kylvöt ja istutukset on mukava tehdä puhtaisiin ruukkuihin. Syyspesu on erityisen tarpeen, jos kasvualustassa on ilmennyt kasvitauteja.

Siisti kohtuudella

Puutarhan siivous pilkun päälle puhtaaksi on kuitenkin turhaa ja jopa haitallista. Kotipuutarhurin parhaat kaverit, lierot ja hyötymikrobit, nauttivat saadessaan kasvinjätteitä ja pudonneita lehtiä talvievääkseen. Puiden lehdet kannattaa siis lakaista pois vain käytäviltä ja kiveyksiltä ja levittää pensaiden alle sekä kasvimaan peitoksi.

Levitä lakaistut puiden lehdet pensaiden alle talvisuojaksi.

Säästä talventörröttäjiä

Jätä lakastuneita kasveja pystyyn talventörröttäjiksi. Ne tarjoavat linnuille syötävää ja estävät myös tuulta pyyhkimästä ohutta lumipeitettä puutarhasta. Varsikin onttovartiset kasvit saattavat kärsiä märkyydestä, jos ne katkaistaan lyhyiksi.

Sinipallo-ohdake kannattaa jättää talventörröttäjäksi. Sen kuivahtanut kukinto näyttää hauskalta lumihuppuisena ja siemenet tarjoavat linnuille evästä, kun lumi on maassa ja muu ruoka vähissä.

Hei tilaaja!

Lue lisää aiheesta seuraavista jutuista:

– Säästä aikaa kevääseen (nro 9/2018)

–  Syksyn säveliä (nro 10/2019)

 

Siirry tästä näköislehtiarkistooon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt