Kotipuutarha nro 2/2024 ilmestyy ke 7.2.

Tästä se taas lähtee! Helmikuun lehdessä annamme kattavat ohjeet siementen kylvämiseen ja taimien esikasvatukseen. Supersuositussa siemenjutussa esittelemme 54 tämän kauden kiinnostavinta hyötysiemenlajiketta.

Vierailukohteena on nurmeton puutarha suuren kallion kupeessa. Tapaamme myös Nooran, joka on hurahtanut trooppisiin viherkasveihin. Istutussuunnitelman aiheena on itämaisen mandalan tyyliin perustettu yrtti- ja kukkaympyrä.

Lisäksi saat 24 vinkkiä kasvihuoneviljelyyn sekä ohjeet varhaisten lehtivihannesten kasvatukseen. Esittelemmemyös syötäviä perennoja ja tutustumme erityisesti kasvihuoneviljelijän harmitukseen; vihannespunkkiin. Botaniikassa on esittelyssä rapsakka nauris.

Äänestä tämän lehden parasta juttua 3.3. mennessä.

Kirjaudu ja lue näköislehteä Tilaa lehti

Kotipuutarha-lehden 2/2024 pääkirjoitus ja kolumni

Minna Siltala, päätoimittaja
Leikkiä perusasioilla
Johannes Enroth, FT
Kasvin sukupuolista

Onnistu esikasvatuksessa

Kaikkien viherpeukaloiden kulta-aika on käsillä. Kaiva siemenet esiin, raivaa tilaa ikkunoille ja työnnä kädet multaan. Ihana uusi kausi on täällä, joten nappaa talteen vinkit esikasvatuksessa onnistumiseen!

Kalliotontin moderni puutarha

Outin ja Jounin pihassa nurmikkoa ei kasva korttakaan. Kallioisen pihan pintaa peittävät kivet, sora, betonilaatat ja runsaat istutukset, jotka rehevöityvät ajan myötä.

Keittiötarhan kiinnostavimmat siemenet

Keittiötarhaan on tarjolla erikoisuuksia ja satoisia, maistuvia klassikoita. Kauden voi aloittaa jo nyt kylvämällä yrttejä ja salaatteja vesiviljelyyn kotikeittiössä. Koostimme kauden kiinnostavimmat hyötykasvien siemenet yhteen pakettiin. Katso 54 kiinnostavinta kasvia helmikuun Kotipuutarhasta!

Rakkaudesta trooppisiin kasveihin

Noora hurahti viherkasvien trooppiseen tunnelmaan. Alun keräilyinnostuksen ja karvaiden menetysten jälkeen löytyi onnistumisen resepti. Nyt ykkösenä ovat kasvien hyvinvointi ja viihtyisä tunnelma.

Perusta kukkiva yrttiympyrä – valmis istutussuunnitelma

Nyt istutetaan voimakeskus yrteistä ja leikkokukista. Värikkään ja tuoksuvan ympyrän inspiraationa on itämainen mandala, elpymiselle ja mielenrauhalle pyhitetty paikka.Nappaa talteen maisemasuunnittelija Tanja Niemisen istutussuunnitelma kasvilistoineen uusimmasta Kotipuutarha-lehdestä.

24 vinkkiä: Onnistu kasvihuoneessa

Ansarin lämmössä kasvukausi alkaa varhain ja jatkuu pitkälle syksyyn. Lasin alla viihtyvät tutut tomaatit ja kurkut, mutta myös ihanat rypäleet ja persikat. Koostimme 24 vinkkiä kasvihuoneeseen, ota vinkit talteen!

Kokeile syötäviä perennoja

”Edimentals” on mainio termi, jossa yhdistyvät sanat ”edible” ja ”ornamental”. Koristeelliset syötävät kasvit ovat herkullinen lisä monipuolisessa puutarhassa. Nappaa vinkit sekä lista edimentals-kasveista!

Kasvata aikaisia lehtivihanneksia

Rukolan, pinaatin ja mizunan sekä monet muut lehtivihannekset voi kylvää jo talvella ja aikaisin keväällä. Tarjolla on maukkaita miniversoja, joista saa myös taimia kesän koittaessa. Kasvata aikaisia lehtivihanneksia Outi Tynyksen vinkeillä!

Kasviesittelyssä nauris

Nauris on Suomen vanhimpia viljelykasveja. Täällä siitä syntyi erityinen nauristyyppi, kaskinauris. Lappia myöten karussa maassa menestyvää naurista voi kylvää toukokuusta heinäkuulle.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt