Kotipuutarha nro 3/2023 ilmestyy to 9.3.

Ensimmäisessä uudistuneessa Kotipuutarhan numerossa perehdytään maakellarin suunnitteluun ja rakentamiseen sekä sadon säilytykseen. Pihavierailukohteena on Kotipuutarhan bloggaajan Mama’s gardenin eli Minna Räisäsen metsäpuutarha Lohjalla. Tutustumme myös Kirsi ja Jari Hiekkarinteen kukkapuutarhaan Urjalassa.

Maaliskuun harrastajamme on sitruksiin ihastunut Raila Aitamurto. Maisemasuunnittelija Tanja Nieminen on piirtänyt meille valmiin istutussuunnitelman, jonka aiheena on hedelmätarha Perh Kalmin tapaan.

Supersuositun vinkkijutun aiheena on vegaaninen viljely. Keittiötarhuri Outi Tynyksen opastuksella kasvatat itse komeat ruusukaalit ja kalettet. Botaniikassa kasviasiantuntija Ella Räty esittelee suuret tuoksuvat idänliljat.

Äänestä tämän lehden parasta juttua 2.4.2023 mennessä.

Kirjaudu ja lue näköislehteä Tilaa lehti

Kotipuutarha-lehden 3/2023 pääkirjoitus ja kolumni

Minna Siltala, päätoimittaja
Voimaannuttavaa puutarha-asiaa
Johannes Enroth, FT
Ulos takapajulasta

Mainio maakellari

Mehut, hillot ja kasvimaan sato säilyvät maakellarissa ekologisesti ja taloudellisesti. Oman pihan viileä säilytyspaikka tukee omavaraisuutta, säästää sähköä ja helpottaa juhlapäivien kylmäsäilytysruuhkaa.

Kasviharrastajan ihana kevätpuutarha

Minna Räisäsellä kausi alkaa, vaikka lunta on vielä maassa. Kasvihuoneessa vihertää jo, ja pian on lumikellojen ja vuokkojen aika. Kolmen kuukauden mittainen kevät huipentuu metsäperennojen ja kirsikoiden kukoistukseen.

Runsas kukkatarha Urjalassa

Kirsin kukkatarha levittäytyy vanhan kyläkoulun pihamaalla. Tavoitteena on niin runsas kukinta, että sieltä raaskii surutta leikata aineksia ihaniin kimppuihin.

Rakkaudesta sitruksiin

Railan kotona tuoksuu Välimeri. Sitruunoiden, limettien ja kymmenien muiden erilaisten sitruskasvien nuput, kukat ja lehdet ovat harrastuksen suola, hedelmät iloisia yllätyksiä.

Hedelmätarha Pehr Kalmin hengessä – valmis istutussuunnitelma

Suomalaisen hyötytarhan juuret ulottuvat 1700-luvulle ja maineikkaaseen suomalaiseen kasvitieteilijään Pehr Kalmiin. Kalmin ideoita mukailevassa vanhan ajan keittiötarhassa kasvavat hedelmät, marjat ja perusvarmat vihannekset yrttejä unohtamatta.

25 vinkkiä: Viljele vegaanisesti

Kaikenlaista elämää vaalivassa vegaaniviljelyssä sato kasvaa kasviperäisillä lannoitteilla ja lempeillä torjuntakeinoilla.

Kalette ja ruusukaali

Kalette ja ruusukaali ilahduttavat kasvimaalla ja potagerissa komealla kasvustollaan sekä myöhemmin herkullisilla lehtiruusukkeilla ja keräsillä.

Kasviesittelyssä idänliljat

Orientaaleiksi kutsutut idänliljat ovat haluttuja perennoja. Suloisesti tuoksuvat suuret kukat avautuvat loppukesällä korkeiden varsien latvaan.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 5 numeroa vain 29 €
Tilaa nyt