Kotipuutarha nro 5-6/2024 ilmestyy ke 8.5.

100-sivuinen touko-kesäkuun kaksoisnumero on täällä!!! Lähde kanssamme vierailulle Maijan pionipuutarhaan Vantaalle sekä Jaanan ja Esan hyötytarhaan Halikkoon. Kurkistamme myös Tanjan kerrostaloparvekkeelle, jossa kasvaa syötävä metsäpuutarha pienoiskoossa.

Taimihulluus saa taatusti vallan, kun esittelemme kauden 50 kiinnostavinta kasvia! Pinnan alle sukellamme kirjaimellisesti laajassa ravinnetietojutussa. Valmis istutussuunnitelma on upea, eksoottisten kasvien ruukkutarha. Botaniikassa on kasviesittelyssä iirikset.

Tutustumme myös Aino Sibeliuksen puutarhaan Tuusulanjärven maisemissa sekä tapaamme alppiruusuihin ja erityisesti niiden risteyttämiseen hurahtaneen Osmon.

Luomupuutarhuri Heidi kertoo parhaat vinkkinsä marjatarhan hoitoon. Luvassa on myös vinkkejä suorakylvöihin ja oman orkideasuon perustamiseen. Perehdymme myös tarhurin sääoppiin ja kasvatamme suussa sulavia soijapapuja.

Äänestä tämän lehden parasta juttua 16.6. mennessä.

Kirjaudu ja lue näköislehteä Tilaa lehti

Kotipuutarha-lehden 5-6/2024 pääkirjoitus ja kolumni

Minna Siltala, päätoimittaja
Merkityksellisen äärellä
Johannes Enroth, FT
Hammastarkistus

Hurmaava pionipuutarha

Ihanasti tuoksuvat kiinanpionit ja tanakkavartiset itoh-pensaspionit ovat vieneet Maijan sydämen. Kokoelmassa on yli kaksisataa pionia, joiden kukintaa jatkavat vielä ruusut ja kärhöt.

Satoisa puutarha parvekkeella

Tanjan kerrostaloparveke on syötävä metsäpuutarha pienoiskoossa. Permaviljelystä inspiroituneen tarhurin ruukuissa viihtyvät monivuotiset satokasvit.

Vanhan talon hyötytarhassa

Jaanan ja Esan hyötytarha on yhteinen projekti, rakas puuhamaa ja omavaraistelun sydän. Vanhan talon puutarhassa omien käsien kautta syntyvät paitsi sato, myös lannoitteet ja pihan rakenteet.

Kauden kiinnostavimmat taimet

Taimet ovat täällä! Monivuotiset kasvit tekevät puutarhasta elävän vuoden ympäri. Valitsimme kevään taimista marjakasveja, perennoja, puita ja pensaita, joita istuttamalla puutarhassa on kukintaa, vehreyttä ja syötävää kauden alusta loppuun. Löydä kauden 50 kiinnostavimman kasvin joukosta omat suosikkisi!

Mitä ravinteita kasvit tarvitsevat?

Ravinteet ovat kasveille kuin ruoka, vitamiinit ja hivenaineet ihmiselle. Ilman ravintoa kasvi ei yhteytä eikä kasva. Tuttujen typen ja kaliumin lisäksi kasvuun ja hyvinvointiin vaikuttaa liuta mikroravinteita. Lue lisää kattavasta ravinneoppaasta!

Taitava rhodojen risteyttäjä

Intohimoisen risteyttäjän tavoitteena on saada aikaan mahdollisimman isokukkaisia, voimakkaan värisiä ja kestäviä alppiruusuja.

Eksoottinen ruukkutarha patiolle – valmis istutussuunnitelma!

Luo parvekkeelle tai terassille kaukaisten maiden tunnelma kasveilla. Tropiikin värit ja tuoksut syntyvät näyttävillä kesäkukilla ja viherkasveilla. Nappaa talteen maisemasuunnittelija Tanja Niemisen istutussuunnitelma kasvilistoineen uusimmasta Kotipuutarha-lehdestä.

19 vinkkiä: Puutarhurin sääoppi

Saderintamien, mittarilukemien ja pilvien seuraaminen on kiinnostava harrastus, josta on kotipuutarhurille hyötyä ympäri vuoden. Nappaa talteen kaikki 19 vinkkiä!

Satoa marjatarhasta

Marjapensaat ja mansikat ovat puutarhan perinteisiä ykköskasveja. Herkullisen ja runsaan sadon saa pienellä työmäärällä.

Perusta oma orkideasuo

Pohjoisen orkideat eli kämmekät viihtyvät myös kotipihassa. Valitse niille kostea painanne, jossa on suojaa sekä auringolta että tuulelta.

Kasvata soijapapuja

Suomen oloissa epävarma viljelykasvi voi myös yllättää. Varmimmin soijapavun kasvatus onnistuu kasvihuoneessa tai lämpimällä paikalla ruukussa. Kasvata soijapapuja Outi Tynyksen vinkeillä!

Aino Sibeliuksen upea puutarha

Jean ja Aino Sibeliuksen kotina tunnetun Ainolan puutarha on säilytetty lähes alkuperäisessä asussaan. Se oli Aino Sibeliuksen luoma ja tarkoin vaalima.

Kasviesittelyssä iirikset

Tarhakurjenmiekat ovat maailmanlaajuisesti suosituimpia ja värikylläisimpiä iiriksiä. Sateenkaaren väreissä loistavat, tuoksuvat kukat ovat lumonneet puutarhurit kohta parin sadan vuoden ajan.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt