Kotipuutarha nro 9/2023 ilmestyy to 7.9.

Syyskuun lehdessä perehdymme rintamamiestalon puutarhaan ja siihen, miten sitä kannattaisi uudistaa varovaisesti ja aikakauden tyylin sopivasti. Istutussuunnitelmassa puolestaan toteutetaan suojaisa kasvupaikka magnolialle.

Vierailukohteina ovat saunapolun varrelle rakentunut kotipuutarha Laukaassa sekä satoisa kasvimaa Iitissä. Kurkistamme myös aroid-kasveihin hullaantuneen harrastajan kotiin.

Syyskuun lehdestä saat myös 22 vinkkiä lahopuutarhan perustamiseen ja ohjeet arkojen ruukkukasvien talvettamiseen. Lisäksi nostetaan perunasato talteen ja tutustutaan piha-ampiaiseen. Botaniikassa on esittelyssä syyskesän päivänhatut.

Äänestä tämän lehden parasta juttua 1.10. mennessä.

Kirjaudu ja lue näköislehteä Tilaa lehti

Kotipuutarha-lehden 9/2023 pääkirjoitus ja kolumni

Minna Siltala, päätoimittaja
Kahvipöydän satoa
Johannes Enroth, FT
Juurikehän uutisia

Rintamamiestalojen puutarhat

Rintamamiestaloissa asuu noin puoli miljoonaa suomalaista. Näiden talojen puutarhoja kannattaa uudistaa varovaisesti ja valita kasvit sekä pihan pinnoitteet tyyliin sopiviksi. Samalla vaalit suomalaista puutarhaperinnettä.

Syksyn sävyjä pihapolun varrella

Marikan puutarha kasvoi saunalle vievän polun ympärille. Loppukesällä Keski-Suomen kauneimman puutarhapolun varrella hehkuvat lehtien värit ja muodot. Ne ovat hoitajalleen kukkia tärkeämmät.

Satona multaa ja siemeniä

Heli hoitaa kasvimaata rennolla mutta varmalla otteella. Sadonkorjuun lisäksi syyspuuhia ovat siementen keruu, syyskylvöt ja kylvömullan tekeminen seuraavaa kevättä varten.

Rakkaudesta aroid-kasveihin

Nina innostui toden teolla, kun viherkasveille vapautui kokonainen huone. Sittemmin harrastus on kehittynyt intohimoksi. Kasvit saavat tarkkaa hoitoa, jossa apuna ovat mittarit ja aplikaatiot.

Suojaisa kasvupaikka magnolialle – valmis istutussuunnitelma

Pohjoistuulilta ja talven viimoilta suojaisaan nurkkaukseen syntyy mikroilmasto kasvien avulla. Läpäisevä maa auttaa arkajalkojen juuristoa. Kestävin magnolia viihtyy III-vyöhykkeellä. Poimi talteen maisemasuunnittelija Tanja Niemisen istutussuunnitelma kasvilistoineen uusimmasta Kotipuutarha-lehdestä.

22 vinkkiä lahopuutarhaan

Lahopuu on puutarhan arvotavaraa. Risut kerätään aitaan ja kannot otetaan osaksi istutusta. Hitaasti lahoava puuaines antaa ruokaa, suojaa ja pesäpaikkoja tuhansille eliölajeille.

Talveta välimerelliset kasvit

Terassikasvit ja yrtit valmistautuvat kasvukauden päättymiseen. Välimerelliset kasvit pidetään talven yli sisällä tai ulkona lajista riippuen.

Kasviesittelyssä päivänhatut

Päivänhatut kukkivat keskikesästä talven alkuun. Sekä moni- että yksivuotiset lajit ovat helppohoitoisia ja suosivat aurinkoisia, tuoreita kasvupaikkoja.

Kadonneen puutarhan jäljillä

Oscar ja Ida ottivat haltuunsa sukutilan, jonka vanha puutarha oli luonnon valtaama ja villiintynyt. Vanhat piirustukset ja valokuvat veivät niin ranskalaisen kuin englantilaisen puutarhan jäljille. Maisema satojen vuosien takaa avautuu pikkuhiljaa.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt