Puiden talvisuojaus

Runsaslumisina talvina, kun ruoka on muuten tiukassa, jänikset, myyrät ja pienet hirvieläimet etsiytyvät puutarhoihin. Suojaa etenkin nuoret puut eläinten hampailta tarkoin ja ajoissa.

Suojaa ainakin hedelmäpuut

Etenkin nuorten hedelmäpuiden mehukas kuori on myyrien ja jänisten herkkua. Koristepuista erityisesti japaninvaahterat maistuvat pitkäkorville.

Peltomyyrä ryömii apajille lumen alla. Niitä vastaan toimii parhaiten rungon ympärille kieputettava muovisuoja.

Jänikset, peurat ja kauriit hamuavat puun runkoa ja oksia lumen päältä. Niitä varten on hyvä pystyttää puun ympärille riittävän korkea metalliverkko.

Jos alueella on paljon hirvieläimiä, kannattaa harkita koko puutarhan suojaamista korkealla verkkoaidalla.

Runkosuoja myyriä vastaan

Rullaa nuorten puiden ympärille tiheä muovinen rungonsuoja myyriä vastaan. Kiinnitä suoja tiiviisti maata vasten, jotta myyrät eivät pääsisi sen ali. Sido rungonsuoja napakasti, mutta niin ettei se ole aivan rungossa kiinni. Jos käytät umpinaista muovispiraalia, poista se kesän ajaksi. Verkkomainen suojus on hengittävä, joten sidosten löysääminen kesän ajaksi riittää.

runkosuoja_ma_500x
Muovinen rungonsuoja on tehokas myyriä vastaan.

Korkea ja tukeva jänisverkko

Kierrä puun ympärille verkkoaita jäniseläimiä vastaan. Paina verkko tiukasti maata vasten tai kaiva se hieman maan sisään, niin se pysyy varmasti pystyssä. Voit myös tukea verkon seipään tai kivien avulla. Verkko on oltava vähintään 1,2 metrin korkuinen. Jos alueella liikkuu peuroja, on verkon syytä olla vielä tätäkin korkeampi.

Tarkista runsaiden lumisateiden jälkeen, että jänisverkoissa riittää korkeutta. Polje lunta matalaksi puun ympärillä, etteivät pitkäkorvat yletä apajille lumen päältä. Tiiviiksi poljettu lumi haittaa myös myyrien etenemistä maan rajassa.

janisverkko-omenapuulle500xma
Tiheäsilmäinen, vahvalankainen verkko kestää lumimassoja paremmin, kuin taipuisa kanaverkko.

Pakkaspeite nuoren puun suojaksi

Kiedo pakkaspeite löyhästi rungon ympärille, kun mittari painuu lähelle nollaa. Älä laita suojaa maahan asti, ja jätä peite myös yläosasta auki. Ilman pitää päästä virtaamaan peitteen alla, jottei kosteus tiivisty runkoon. Kiinnitä peite sitomalla muutamasta kohdasta, ettei lumikuorma tai tuuli irrota sitä. Poista peite keväällä, kun yli -10 asteen yöpakkaset ovat ohi.

pakkaspeite-puulle_500xtt
Pakkaspeitto suojaa nuoren puun ohutta kuorta ensimmäisten talvien pakkasilta.

Tuoksupallo karkottaa hajulla

Ripusta tuoksupalloja puiden oksiin. Pallo levittää nimensä mukaisesti voimakasta hajua, josta hirvi- ja jäniseläimet eivät pidä. Tuoksupalloja kannattaa ripustaa sille korkeudelle, joissa ne ovat lähinnä tuholaisten neniä. Huomaa kuitenkin, että tuoksupallon haju hiipuu. Varmempi suoja hirvieläinten tuhoja vastaan onkin korkea verkko.

tuoksupallo_500xma
Tuoksupallon luvataan karkottavan tuoksullaan jänis- ja hirvieläimet.

Perinteinen suoja tuomenoksilla

Hedelmäpuita on perinteisesti suojattu jäniseläimiltä kiinnittämällä rungon ympärille tuomen oksia. Ne ilmeisesti haisevat tai maistuvat niin pahalta, että pitkäkorvat jättävät tällä tavoin peitellyn hedelmäpuun rauhaan.

tuomenoksia-puun-suojaus500xtt
Perinteinen keino on kietoa hedelmäpuun rungon ympärille tuomen oksia, jotka eivät maistu jäniseläimille.

Monirunkoisten havupuiden tukeminen

Silmämääräisesti säännöllisen muotoinen kartiovalkokuusi (kuvassa), tuija tai marjakuusi voi kätkeä sisäänsä monta latvaa. Jos lumi pääsee painumaan latvojen väliin, kasvi voi murtua keskeltä. Monilatvaisia havuja voi tukea sitomalla latvat talveksi yhteen.

Sido monihaaraisten havupuiden latvat yhteen. Sitomiseen voit käyttää esimerkiksi paksua juuttinarua. Kiepauta naru useampaan kertaan latvaversojen ympäri. Vapauta sidokset keväällä.

Merkkaa etenkin pienet taimet

Merkitse nuoret puut näkyvästi huomionauhoin teiden varsilla ja piha-alueilla, jossa lumitöitä tehdään konevoimin. Varminta on pystyttää istutusten turvaksi korkeat seipäät, jotka varoittavat lumenluojaa kasveista. Traktorin kauha vioittaa herkästi myös isojen puiden runkoja.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt