Rennosti puutarhassa

Kasvien hoitaminen, luontoympäristössä oleskelu ja luonnon tarkkailu rentouttavat ja laskevat tutkitusti stressitasoja. Harrastuksen edetessä ja kiinnostuksen kasvaessa homma voi mennä kuitenkin överiksi. Tulee tunne, että puutarhassa pitäisi tehdä tuota ja tuota ja tuota ja lopulta rentouttavasta ja rakkaasta harrastuksesta tuleekin stressin lähde eikä sen poistaja. Poimi vinkit ja ota rennosti puutarhassa!

Tunnista ja tunnusta omat voimavarasi

Mitoita puutarhan hoitotaso käytettävissä olevaan aikaan ja omiin voimavaroisi ettei harrastuksesta tule suorittamista. Isolla pihalla keskity tärkeimpiin alueisiin, kuten sisääntuloon, oleskelualueen ympäristöön ja ikkunanäkymiin. Kun ”pakolliset” tarhurin kevätkiireet ovat takanapäin anna itsesi hengähtää puutarhatöistä ja nauti vain! Rennompi ote puutarhanhoitoon on parhaimmillaan myös ekoteko.

Anna kumppareiden seistä välillä toimettomana :)

10 vinkkiä rentoon puutarhanhoitoon

  1. Keskellä kesää puutarha on usein kukkeimmillaan. Parasta, mitä silloin voit tehdä, on vain nauttia omien kättesi jäljestä!
  2. Suhtaudu armollisesti rikkaruohoihin. Rikkaruoho on oikeastaan vain luonnonkasvi väärässä paikassa ja harvoin niistä on todellista haittaa puutarhalle. Päin vastoin, monet rikkakasvit ovat tärkeitä ja hyödyllisiä puutarhan pieneliöille ja pölyttäjille. Rento ote rikkakasveihin on siis ekoteko!
Sitruunaperhonen ruokailemassa.

3. Lopeta hyysääminen. Älä esimerkiksi totuta kasveja jatkuvaan kasteluun. Moni kasvi pärjää kuivuuden kanssa paremmin, kun se ei ole tottunut jatkuvaan veden lorotteluun. Erityisen tasaista kosteutta vaativien lajien kohdalla hanki automaattisia kastelujärjestelmiä, jotta et joudu viettämään kesäiltojasi kasteluletkun varressa.

4. Hellesäällä pidennä nurmikon leikkuuväliä. Näin nurmi ei pala herkästi, ja pääset itsekin helpommalla.

Katteiden käyttö vähentää kastelun ja kitkennän tarvetta.

5. Salli sammaloituminen. Jos jokin puutarhan osa kasvaa mieluummin sammalta kuin nurmikkoa, tyydy siihen. Kun katsot sammalta uusin silmin, saatat jopa ihastua! Sammal on kaunis ja huoltovapaa maanpeite.

6. Luonto ottaa joskus osansa. Asennoidu siis menetyksiin jo ennakkoon. On turha jäädä harmittelemaan, jos joku vihulainen vie sadon tai sää tekee tepposet kesäkukille. Puutarha ei ole koskaan valmis, ja aina voi yrittää uudelleen.

7. Jokainen menetys on samalla uusi mahdollisuus. Ole armollinen, jos kastelu tai jyrsijöiltä suojaaminen ajoissa unohtui, ja koit kasvimenetyksiä. Ensi vuonna uudella innolla!

Puutarha ei ole koskaan valmis!

8. Ruukkukasvit pelastavat ryöpsähtäneen pihan. Jos pihan hoito on jäänyt vähiin ja tiedossa on juhlat, hanki muutamia isoja ruukkuja puutarhan keskeisimpiin paikkoihin ja oleskelualueille. Näyttävät kasvit toimivat katseenvangitsijoina ja puutarhan ei-niin-siistit-osat jäävät vierailta huomaamatta.

Näyttävät ruukkuistutukset pelastavat juhlapäivän, jos puutarhanhoito on muuten jäänyt vähemmälle.

9. Älä tee mitään vain tavan vuoksi. Kastele, lannoita ja leikkaa vain tarpeeseen. Ota tärkeimmäksi puutarhatyöksi kasvien hyvinvoinnin tarkkailu, ja reagoi mahdollisiin puutoksiin. Tarkkailutyö hoitaa mieltä, ja sitä voi tehdä vaikka riippumatosta käsin!

10. Omaksu uudenlainen estetiikan käsitys. Siedä epätäydellisyyttä ja näe kauneus monimuotoisuudessa, rosoisuudessa ja rönsyilyssä.

Penkki on tarhurin paras kaveri. Muista huilata!

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt