5 vinkkiä kasteluun

Mikä on paras aika kastella? Miten kastellaan hyötykasveja, entä nurmikkoa, puita tai pensaita? Miten kastelua voi vähentää?

Kastelun tarve

Kastelu on tarpeen, kun puutarhassa kasvaa taimia, jotka eivät ole vielä juurtuneet syvälle kasvualustaan. Samoin on tärkeää kastella siemenkylvöksiä, sillä kuiva siemen ei idä. Myös ruukuissa kasvavat kesäkukat ja hyötykasvit tarvitsevat säännöllistä kastelua. Kuivahtamaan päässeet ruukkuistutukset kastellaan kahteen kertaan. Ensin kastellaan vähän, jotta multa alkaa imeä vettä. Toisella kastelukerralla veteen voi annostella tarvittaessa lannoitetta.

Kastelu sateen jälkeen

Kevyt kesäsade kastelee usein vain maan pintakerroksen. Tätä voi testata kaivamalla maata lapiolla sateen jälkeen. Jotta monivuotisille kasveille olisi sateesta hyötyä, maan pitäisi olla märkä vähintään 20 cm syvyydeltä. Naapuri voi ihmetellä, kun kuljet puutarhassa kastelukannu kädessä sateen jälkeen, mutta älä siitä huoli! Kasteluvesi imeytyy maahan parhaiten juuri kevyen sateen jälkeen. Voit myös matkia kesäsadetta kastelemalla esimerkiksi kasvimaan pintaan ensin kevyesti puutarhaletkun suihkupäällä. Tämän jälkeen on aika tarjoilla vettä reilummin kastelukannulla suoraan kasvien juurille.

5 vinkkiä kasteluun

  1. Kastelu on parasta ajoittaa aamuun tai iltaan. Kuumimpaan aikaan päivästä kastelua kannattaa välttää, sillä silloin vesi haihtuu nopeasti. Vesi valutetaan kasvin juurelle ja sitä annetaan kerralla reilusti.
  2. Hyötykasveja kastellaan läpi kesän sadon varmistamiseksi. Nopea tapa auttaa helteessä nääntyviä kasveja on sadettaminen tai kastelupistoolilla suihkutus. Kastelukannulla tai -letkulla veden saa ohjattua tarkemmin kasveille. Näin myös vettä säästyy.
  3. Nurmikkoa ei ole välttämätöntä kastella, sillä kuivana kautena kellastunut nurmikko vihertyy sateiden myötä. Vasta istutettuja taimia tulee aina kastella, ellei kesä ole poikkeuksellinen sateinen.
  4. Puiden, pensaiden ja perennojen taimia kastellaan juurtumiseen asti. Sen jälkeen ne yleensä pärjäävät omillaan.
  5. Peitä paljas maa. Katteet pidättävät kosteutta kasvualustassa. Eloperäiset katteet lannoittavat ja lisäävät maan pieneliötoimintaa. Katteiden käyttäminen kaikkialla puutarhassa säästää vesivaroja.
Kastelu on tarpeen ruukuissa kasvaville kasveille.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt