Peruna

Kun olet kerran nostanut omat perunat suoraan maasta kattilaan, niin siitä ei ole paluuta. Perunankasvatus on juurtunut meihin suomalaisiin eikä suotta! Monikäyttöinen pottu taipuu vaikka mihin muotoon ja mukulan ravintoarvotkin ovat huippuluokkaa. Lue vinkit perunakasvatukseen!

Perunan kasvatus

Mukula on taas muotia! Peruna on satoisa ja helppo kasvatettava. Sitä voi kasvattaa niin ämpärissä kuin pellossakin, ja sen ravinteikkuus on omaa luokkaansa. Perunassa on kuituja, kaliumia ja B- ja C-vitamiinia. Terveellisimmillään peruna on keitettynä. Juureksista se on proteiinipitoisin.

Pottu on loistelias valinta keittiötarhaan myös sen pienen hiilijalanjäljen vuoksi. Kasvatus vaatii vain vähän energiaa ja vettä, mutta ravintona sen energiapitoisuus lyö pastan ja riisin. Peruna on suomalaisille lähiruokaa, jonka tuottamisessa jokainen voi onnistua.

Peruna ’Timo’ on perinteinen, aikainen suomalainen lajike.

Siemenperunoiden idätys

Perunoiden kasvatus aloitetaan idättämällä siemenperunoita valoisassa paikassa nelisen viikkoa huhti–toukokuussa. Ihanteellinen idätyslämpö on 10–15 astetta, mutta huoneenlämpökin kelpaa. Siemenperunan ei tarvitse olla iso.

Perunan istutus

Multava hiekkamaa on ihanteellisin kasvualusta perunalle. Lannoita perunamaata maltilla, noudata tuotepakkauksen annosteluohjetta. Palanutta karjanlantaa annetaan enintään 2–4 kiloa neliölle, mieluiten jo syksyllä. Perunamaata ei yleensä kalkita.

Istuta itäneet siemenperunat kesäkuun alussa, kun maa on lämmennyt 8-asteiseksi. Vedä maahan kuokalla 10 sentin syvyiset vaot 60 sentin etäisyyksin. Laita siemenperunat vakoon 30 sentin välein, parhaat idut ylöspäin. Peitä perunat joko haravoimalla maa tasaiseksi tai vetämällä kuokalla multaa rivivälistä perunoiden päälle.

Laita siemenperunat vakoihin 30 sentin välein, parhaat idut ylöspäin.
Varhaislajikkeita voi istuttaa jo toukokuussa harson alle. Perunan lehdistö ei kestä hallaa.

Perunantaimien multaaminen

Kun perunoiden varret ovat noin 15-senttiset, multaa perunat eli nostele niiden päälle lisää multaa rautaharavalla tai perunakuokalla. Multaus kuohkeuttaa maata, poistaa rikkaruohoja ja estää pinnalla olevia mukuloita saamasta valoa ja vihertymästä.

Jos taimen tyveä ei ole mullattu riittävästi, ylimmät mukulat voivat saada valoa ja vihertyä. Vihertyminen nostaa solaniinipitoisuuden korkeaksi. Vihertyneitä perunoita ei saisi syödä.

Hyvin mullatussa penkissä mukulat kehittyvät syvälle, missä on pintaa paremmat kosteusolosuhteet. Toista multaus vielä myöhemmin kesällä. Jos lajike tekee mukuloita siemenperunan yläpuolelle, ole multauksessa erityisen huolellinen.

Perunan nosto ja varastointi

Nosta aikainen peruna heti, kun mukulat ovat haluamasi kokoisia. Myöhäisempien lajikkeiden nosto lähenee, kun perunanvarret vanhenevat ja niiden vihreys heikkenee syksyllä. Nosta perunat aurinkoisella säällä ja anna kuivahtaa. Varo kolhimasta mukuloita. Säilytä ne pimeässä ja viileässä.

Perunan varsien leikkaaminen pari viikkoa ennen nostoa vahvistaa mukoiden kuorta ja lisää niiden varastokestävyyttä.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt