Kasvimaa ja kukkatarha syyskuntoon

Syksy on hyvää aikaa puutarhuroinnille niin koriste- kuin hyötytarhassa. Nyt istutetaan kylmänkestäviä ruukkuistutuksia, kokeillaan syyskylvöjä, venytetään satokautta ja tehdään täydennysistutuksia – maanparannusta unohtamatta. Koostimme parhaat syysvinkit ruukkutarhaan, perennapenkkiin ja kasvimaalle!

Ajankohtaista ruukkupuutarhassa

Syyskuussa osa kesäkukista näyttää vääjäämättä ränsistyneiltä. Niille sanotaan nyt jäähyväiset ja tehdään tilalle ihania, kylmänkestäviä syysistuksia. Kanervat ja koristekaalit ovat perinteisiä valintoja terassille, patiolle ja parvekkeelle.

Tuo kesälomaa ulkona viettäneet huonekasvit, kuten pelargonit, sisälle, jotta kylmä ei ehdi puraista niitä. Siivoa kasveista huonot lehdet pois ja suihkuta ne puhtaaksi.

Kanervat sopivat kylmänkestäviin istutuksiin.

Syksy on parasta istutusaikaa

Alkaako perennapenkin kukinta taantua tai näyttääkö se turhan ahtaalta? Alkusyksy on sopivaa aikaa perennojen jakamiselle, sillä kosteus ja viileä sää edistävät niiden juurtumista. Samasta syystä syksyllä kannattaa istuttaa uusia kasveja, tehdä täydennysistutuksia ja istuttaa sipulikukkia.

Syksyn viileät yöt pitävät maan kosteana, joten myös suuremmat istutusprojektit juurtuvat hyvin. Nyt voi siis vallan hyvin perustaa uuden perennapenkin tai istuttaa pensasaidan.

Syyshortensian voi istuttaa syksyllä.

Syyskylvöt koriste- ja hyötykasveille

Syksy on mitä luonnollisin aika tehdä kylvöjä. Syyskylvöistä hyötyvät erityisesti pitkän kasvuajan vaativat kasvit. Valtaosa vihanneksista ja juureksista sekä kesäkukat on liian herkkiä kylvettäväksi syksyllä, mutta osa lajeista saa näin hyvän startin. Joukossa on hyvä kattaus kylmänkestäviä vihanneksia ja juureksia.

Hyviä hyötykasveja syyskylvöihin ovat muun muassa mustajuuri, porkkana ja palsternakka. Pinaattia kannattaa myös kokeilla. Perennoista syksyllä voi kylvää esimerkiksi syyshohdekukkaa ja akileijaa.

Kokeile syyskylvää porkkanaa!

Hyötypuutarhan syksy

Satokautta saa venytettyä myöhäiseen syksyyn suojaamalla ja taktikoimalla sadonkorjuuajan kanssa. Juurekset on esimerkiksi hyvä säilyttää mahdollisimman pitkään maassa, jollei omista hyvää kellaria tai säilytystilaa.

Sadosta nauttimisen lisäksi nyt voi jo suunnata katseet kohti seuraavaa kautta. Syksy on sopivaa aikaa monivuotisten hyötykasvien, kuten maa-artisokan mukuloiden, istuttamiseen. Samaten marjapensaiden astiataimia voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula.

Purjo ei hätkähdä pieniä pakkasia, ja satoa voi nostaa maan jäätymiseen saakka. 

3 x helppo maanparannuskeino

Kaiken edellä mainitun kukoistuksen edellytyksenä on hyvin voiva maa. Koostimme kolme helppoa maanparannuskeinoa, joista hyötyvät niin perennapenkki kuin kasvimaakin:

  • Paranna savimaata pikkuhiljaa ja vähällä vaivalla lisäämällä siihen humuspitoisia aineksia, kuten kasvijätettä ja puiden lehtiä. Talven aikana ne tarjoavat ravintoa lieroille ja hajottajille, ja kevääseen mennessä ne ovat maatuneet lähes kokonaan.
  • Hyödynnä puiden lehdet katteena! Koivunlehdet ovat parhaita, mutta myös vaahteran ja jopa tammen lehden käyvän mainiosti varsinkin, jos ne on ensin silputtu silppurilla.  Talven aikana lehdet hajoaa lehtimullaksi.
  • Jos kasvimaa kaipaa kalkkia, levitä se jo syksyllä. Sekoita kalkkia haravalla mullan pintakerrokseen. Kalkki liukenee parhaiten kosteaan maahan.
Hyödynnä puiden lehdet katteena!

Hei tilaaja!

Lue lisää aiheesta seuraavista jutuista:

– Ruukkutarha varautuu talveen (nro 9/2022)

– Säästä aikaa kevääseen (nro 9/2018)

–  Syksyn säveliä (nro 10/2019)

– 26 vinkkiä: Syksyllä kylvetään (nro 10/2021)

– Kysy meiltä: Syyskylvöllä varhainen sato (nro 9/2019)

– 19 vinkkiä: Kasvimaa syyskuntoon (nro 9/2020)

– 28 vinkkiä: Uudista ja hoida syksyllä (nro 9/2022)

 

Siirry tästä näköislehtiartkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt