Maanparannus

Puutarhan maaperä voi olla liian savista, hiekkaista, karkeaa, märkää tai muuten sellaisenaan kasvien kasvatukseen sopimatonta. Maanparannus tarkoittaa kasvualustan parantamista sekoittamalla siihen puuttuvia aineksia.

Selvitä ensin maalaji

Selvitä maalaji tunnustelemalla. Pyöritä käsien välissä kosteasta maasta pötkö. Mitä kiinteämpi pötkö, sitä enemmän siinä on savea ja hiesua. Runsaasti hiekkaa, hietaa tai moreenia sisältävä maa murenee käsissä. Muovailtavuus heikkenee myös orgaaninen aineksen lisääntyessä.

Eri maalajien parantaminen

SAVIMAA on tiivis, vaikeasti lapioitava ja erittäin routiva. Se kuivuu kivikovaksi kuivalla säällä ja liettyy mudaksi sateella. Sekoita savimaahan runsaasti eloperäistä ainesta, kuten lannoitettua ja kalkittua turvetta, turve- tai sammalpohjaista puutarhamultaa ja/tai kompostia. Jos savimaa on hyvin hienojakoista, voit lisätä myös hiekkaa tai soraa, joka ehkäisee saven kovettumista.

HIEKKAMAA on ilmava, helposti lapioitava, lämmin ja routimaton. Sekoita hiekkamaahan kompostia ja/tai maanparannusturvetta sekä savea. Ne parantavat hiekkamaan rakennetta sekä sen kykyä pidättää vettä ja ravinteita.

TURVEMAA on huokoista, maatunutta suokasvijätettä. Märkänä se on kylmää ja raskasta, kuivana taas pöllyävän kevyttä. Sekoita turvemaahan kivennäisaineksia kuten soraa ja hiekkaa sekä kalkkia. Voit myös lisätä savea maan rakennetta parantamaan.

MOREENIMAA sisältää paljon erikokoisia, teräviä ja murenevia kiviä sekä hiekkaa. Sekoita moreenimaahan paljon eloperäisiä aineksia kuten kompostia ja/tai maanparannusturvetta.

Savimaan parantaminen

Savinen maaperä on yleinen varsinkin Etelä-Suomessa ja rannikkovyöhykkeellä. Se on useimmille kasveille liian kylmä ja tiivis kasvualusta. Savimaan tekee haastavaksi myös se, että se pidättää vettä itsessään niin, etteivät kasvit saa sitä käyttöönsä. Savimaata parannetaan sekoittamalla siihen eloperäistä aineksia, jotka houkuttelevat savimaahan pieneliöitä, jotka puolestaan muokkaavat ja kuohkeuttavat maata. Syksyn lehtiä ja muuta kasvijätettä voi jättää talveksi sellaisenaan savimaan pinnalle. Kevääseen mennessä osa jätteestä on jo hävinnyt maan uumeniin.

Riko savimaan pinta lapiolla tai talikolla. Jos on kuivaa, voit pehmentää pintaa kastelemalla. Varo kuitenkin lotraamasta liikaa, ettei savi ala liettyä.
Jos savimaa on kovin hienojakoista, sekoita siihen karkeaa hiekkaa tai soraa. Kiviaines tuo savimaahan rakennetta ja estää saven kovettumista.
Lisää seokseen turvetta tai kompostia. Eloperäiset ainekset nostavat maan humuspitoisuutta ja parantavat kasvualustan mururakennetta. Voit lisätä savimaan orgaanista toimintaa myös luonnonlannoitteilla, kuten kanan- tai hevosenlannalla.
Sekoita maanparannusaineet ensin pintamaahan ja sitten yhä syvemmälle. Muokkauksen tavoitteena on käydä läpi koko kasvualustakerros. Puiden istutuksessa noin 80 cm, pensailla 50 cm ja kasvimaallakin vähintään
noin 30 cm syvyydeltä.

Työn tuloksen huomaa nopeasti. Maan rakenne muuttuu murumaiseksi ja alkaa näyttää mullalta.
Peitä paljas pinta eloperäisellä katteella. Kasvimaalle katteeksi sopii ruohosilppu tai olki. Puiden ja pensaiden alle esimerkiksi puunkuorikate.


Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt