Asterit

Asterit ovat kauan kukkivia syysperennoja. Muutama matalakasvuinen laji, kuten alppiasteri, kukkii kuitenkin jo kesä–heinäkuussa. Kukat ovat sinisiä ja punaisia eri sävyissään sekä valkoisia.

Syyskesällä myydään paljon ruukkuastereita, joita kasvatetaan yksivuotisten tapaan parvekeruukuissa. Puutarhaan istutettavat monivuotiset asterit ovat tyypillisesti keskikorkeita tai korkeita perennoja, jotka versovat myöhään keväällä ja kukkivat kauan elo–lokakuussa. Myöhäisimmät asterit kestävät jopa pieniä yöpakkasia ja niiden nuppuiset kukat kannattaa leikata maljakkoon, missä ne avautuvat, mikäli talvi yllättää kesken kukinnan.

Reunusasteri ’Sini’.
Reunusasteri ’Sini’ (Aster dumosus) on matalahko FinE-lajike, joka ehtii yleensä kukkia Pohjois-Suomessakin. Se on myös härmänkestävä.

Useimmat asterit leviävät hitaasti mättäiksi maanalaisten rönsyjen avulla. Asterit ovat myös erinomaisia perhoskasveja – etenkin päiväaktiiviset perhoset käyvät ahkerasti astereiden kukissa.

Myöhään syksyllä kukkivat syys- ja reunusasterit saavat usein härmätartunnan, joka saa kasvit varistamaan alimmat lehtensä. Härmä torjutaan pitämällä kasvuolot kunnossa ja valitsemalla mahdollisimman härmänkestäviä kasvikantoja.

Alppiasteri.
Alppiasteri (Aster alpinus) on matala reunus- ja kivikkoperenna. Se kukkii jo kesä–heinäkuussa.

Asterit

aurinko

tuore

keskiravinteinen

lievästi hapan–neutraali, pH 6,5–7

kesä–lokakuu lajista riippuen

25–130 cm lajista riippuen

Syysasteri.
Syysasterit (Aster novi-belgii) kukkivat yleensä hyvin myöhään syksyllä. Niiden korkeus vaihtelee paljon.

Astereiden kasvatus

Istuta asterit aurinkoiseen paikkaan, jotta ne ehtivät kukkaan ajoissa ennen talvea. Pohjoisimmassa Suomessa kannattaa pitäytyä varhaisissa lajeissa ja lajikkeissa.

Kasvualustan tulee olla vähintään 30 cm paksu ja pidättää vettä helteilläkin. Ihanteellinen kasvualusta on tasaisen hikevä, keskiravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä.

Ruukku- tai syysasteri.
Ruukku- tai syysasterina myytävät asterilajikkeet ovat usein matalia ja hyvin ruukkuun sopivia kasveja.

Ehkäise härmää istuttamalla taimet riittävän harvaan 35-40 c:n välein, jotta ilma kiertää kasvustossa. Kastele helteillä, sillä härmä tarttuu herkimmin kuivuudesta kärsiviin astereihin. Valitse härmänkestävimpiä asterikantoja, kuten reunus- tai syysasterin FinE-kannat ’Sini’, ’Seija’ ja ’Saarenmaa’ sekä syysasteri ’Herttoniemi’.

Syksyllä myytävät ”ruukkuasterit” saattavat talvehtia, kun ne istutetaan ulos ennen maan jäätymistä.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt