Punahatut

Pohjois-Amerikan preerioilta kotoisin olevat punahatut (Echinacea)
ovat harvinaisen monikäyttöisiä puutarhakasveja. Ne ovat kiitollisia ryhmäperennoja, leikko- ja kuivakukkia, rohtokasveja, hyviä mesikasveja ja vieläpä kauniita talventörröttäjiä, joiden siemeniä nauttivat pikkulinnut ja päästäiset.

Perhosten suosikki

Punahatut ovat puutarhan väriläikkiä, joihin moni puutarhaharrastaja on hullaantunut. Koska punahatut kukkivat jopa heinäkuun puolivälistä syyskuun loppuun, ne ehtivät tarjota ravintoa lukuisille hyönteisille. Syyskesällä parveilevien amiraalien, neito- ja nokkosperhosten lisäksi kukissa käyvät muun muassa kimalaiset ja mehiläiset. Punahattujen lehdet ovat myös perhostoukkien ruokaa.

Punahattujen tieteellinen sukunimi Echinacea on johdettu kreikankielen siiltä merkitsevästä sanasta echinos. Mykerökukinnon keskellä kohoaakin piikkimäinen kupu lyhyine kehräkukkineen. Laitakukat ovat kielimäisiä ja lajista riippuen liilanpunaisia, valkoisia tai keltaisia. Nykyisin punahattuharrastajia hellitään monilla kerrannaisilla muodoilla ja lajikkeilla, joiden laitakukkien voi olla vihreä, valkoinen, roosa, viininpunainen, oranssi tai keltainen monissa eri sävyissään. Yhdysvalloissa ja Euroopassa jalostetaan parhaillaan erityisesti lajikkeita, joiden laitakukat ovat lämpimän keltaiset tai oranssinpunaiset.

punahattu

aurinko

runsasravinteinen ja -humuksinen, mutta ilmava ja mieluummin kuiva kuin kostea

kalkittu kasvualusta

loppukesä

50–100 cm

Näin kasvatat punahattuja

Preeriaperenna kannattaa istuttaa aurinkoiseen ja kuivahkoon kivikkoon tai kedolle, missä kasvuolot muistuttavat punahattujen kotiseutuja. Ihanteellinen kasvualusta on runsasravinteinen ja -humuksinen, mutta ilmava ja mieluummin kuiva kuin kostea.

Vesi ei saa seistä punahattujen kasvupaikalla, vaan maan pitää olla läpäisevää. Kasvualusta kannattaa perustaa loivasti sivuille viettäväksi ja 20–30 senttiä korkeaksi kohopenkiksi. Saviseen maahan sekoitetaan hiekkaa ja lehtikompostia maan parantamiseksi. Punahatut ovat kalkinsuosijoita, siksi maa kannattaakin kalkita perusteellisesti ennen istutusta.

Leikkaa kuihtuneet kukat, jotta punahatut kasvattavat uusia versoja ja kukkivat kauemmin. Syksyn viimeiset kukkaversot voi jättää talventörröttäjiksi. Punahatut on syytä suojata talveksi ainakin vähälumisilla alueilla. Levitä taimien tyvelle ilmava kerros havuja ja/tai talvisuojaturvetta, kun maa on jäätynyt pinnasta.

Kestotilaaja! Lue lisää punahatuista näköislehdestä

  • Harvinaiselle lajikkeelle on aina tilaa – Kotipuutarha 10/2014

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt