15 x ihana oleskelupaikka!

Onko toiveissasi ulkona kokkailu, nuotiotuleen tuijottelu tai ihan vain pelkkä leppoisa joutenolo omassa puutarhassa? Keräsimme tähän artikkeliin vinkkejä erilaisista puutarhan oleskelupaikoista.

Oleskelupaikan sijainti

Puutarhan oleskelupaikka sijoitetaan yleensä sinne, missä on aurinkoista ja lämmintä. Mutta patioryhmä ei ole pihan ainoa mahdollinen paikka lekotteluun ja hellepäivinä voitkin kaivata virkistävää varjoa… Kannattaa myös miettiä, millaista pihaelämää sinä ja perheenjäsenesi haluatte viettää ja mistä puuhista pidätte. Toivotko paikkaa ateriointiin ja grillailuun tai miltä kuulostaisi nuotiopaikka, jossa elävä tuli loimottaa pimeänä talvi-iltana? Entä voisiko perhettä hemmotella pihasaunalla tai kevytrakenteisella kesähuoneella, jossa kautta saa pidennettyä lämmittimen avulla?

Sijoita istuinryhmä suojaisaan kohtaan, josta avautuu kaunis näkymä puutarhaan tai maisemaan.
Olotuoli suurten pihapuiden varjossa kutsuu rauhaisaan lukuhetkeen.
Mikäli pihasta ei löydy valmista taustaa istuskelupaikalle, niin sellaisen voi rakentaa! Tässä tilanjakana ja istuskeluryhmän ”takaseinänä” on ilmava aita, jota kasvillisuus pikkuhiljaa verhoaa.
Pergola rajaa ja tuo suojaa tälle muuten melko avoimelle paikalle sijoitetulle oleskeluryhmälle.

Grillaus ja ruokailu

Kun kotielämä halutaan laajentaa ulos ja nauttia kesäiset ateriat pihalla, on suoja tuulelta, ääniltä ja katseilta tarpeen. Olopaikan voi perustaa yhtä hyvin syvänteeseen, jolloin ympärille jäävät penkereet ja kasvillisuus tuovat suojaa, kuin korkealle kalliolle, josta maisema avautuu ylhäältä käsin, mutta olet itse katseilta suojassa. Pihan toimivuus ja tilojen joustavuus mitataan erityisesti juhlissa, kun väkeä on paljon koolla.

Köynnökset verhoavat kauniisti tämän pienen pergolan.

Katto lisää oleskelupaikan käyttömahdollisuuksia. Katettu patio pelastaa sateelta ja seinät suojaavat tuulelta. Terassikasvit puolestaan tuovat rehevyyttä ja viihtyisyyttä silloin, kun pihan istutusryhmät sijaitsevat kaukana.

Oleskelupaikkaan on hyvä varata riittävästi tasaista lattiatilaa, jotta pöydät ja tuolit pysyvät suorassa ja niitä on vaivatonta liikutella. Jos pöydän koko on 1 x 2,5 metriä, tarvitset sille vähintään 3 x 4,5 metrin kokoisen tilan.

Sijoita pöytä ja tuolit niin, että istujille aukeaa kaunein mahdollinen näkymä puutarhaan ja maisemaan. Suojainen selusta tekee istuinpaikasta turvallisen tuntuisen, ja miellyttävän lämpimässä, tuulettomassa paikassa istuskelija viihtyy pitkään.

Runsaat ruukkuistutukset somistavat laajaa kesäkeittiö- ja patioaluetta.

Pihasaunasta tai kesämajasta viihtymiskeskus

Pihasaunat ovat tulleet muotiin jopa kaupunkipihoissa. Saunomisen yhteyteen on luontevaa rakentaa oleskelutilaa, jossa voi valmistaa syötävää ja samalla rentoutua. Jos pihalle halutaan lisäksi kylpypalju ja grillikatos, kannattaa kokonaisuus suunnitella yhtenäiseksi ja liittää toiminnot terassin tai kiveyksen avulla toisiinsa.

Jos rakennat uutta, sulauta rakennus ja sen viereinen oleskelutila mahdollisimman hyvin ympäröivään maastoon. Ota huomioon ilmansuunnat, tuuliolot ja valon tarve. Ilta-aurinkoon avautuva suojaisa terassi koetaan viihtyisäksi.

Taidokkaasti graniittikallion syvennykseen rakennettu kesähuone avautuu länteen, jolloin valoa ja lämpöä riittää myöhäiseen iltaan.

Aina ei tarvitse rakentaa uutta, vaan olemassa olevia tiloja voi muokata uuteen käyttöön. Vanha autotalli, piharakennus tai yksinäinen huvimaja kohenee, kun lisäät ikkunoita tai lasiovet, laajennat terassia ja hankit sopivia kasveja somisteeksi. 

Viihtyisän kesämajan voi tehdä myös edullisesti kierrätyspuutavarasta ja –tarvikkeista.

Oleskelupaikka veden äärellä tai metsän siimeksessä

Onnekkaita ovat ne, joiden koti- tai mökkipuutarha sijaitsee veden äärellä! Vesimaisema tuo avaruutta ja veden liikkeen katselu ja liplatus rauhoittaa.

Rauhaisan oleskelupaikan voi perustaa myös metsän siimekseen. Varjoisa paikka kutsuu levähtämään kesän paahteisina päivinä.

Järven rantaan rakennettua pergolaa piristävät kookkaat kesäkukkaruukut.
Jos puutarha ei ole veden äärellä, voit silti nauttia veden äänestä ja katselusta rakentamalla pienen vesiaiheen oleskelupaikan yhteyteen.
Varjoisaan paikkaan sijoitettu penkki kutsuu istuskelemaan kuumina kesäpäivinä.
Köynnöskaari kokoaa tämän pienen istuskeluryhmän. Taustalla kasvavat timanttituijat luovat seinustan paikalle.

Tulipaikka kokoaa perheen

Avotuli on kiehtonut mieltä luolakulttuurien ajoista lähtien. Elävästä tulesta voi nauttia myös talvella ja pimeään aikaan, sillä sen ympärillä on lämmintä pakkasillakin. 

Kun valitset nuotiopaikan kohtaa, tarkista vallitseva tuulen suunta ja sijoita tuli mahdollisimman suojaisaan kohtaan hiekan, betonikiveyksen tai muun palamattoman alustan päälle. Varaa myös tulisijan ympärille esteetöntä tilaa, jotta tulen ääreen mahtuu isompikin porukka.

Voit käyttää joko valmiina ostettua tulisijaa tai rakentaa tulipaikasta itse kauniin pihaelementin. Jos haluat varmistaa suojan sateelta, hyvä ratkaisu on esimerkiksi yhdeltä seinältä avoin laavu. Istuimia ja penkkejä syntyy kätevästi puupölleistä.

Nuotiopaikka perustetaan palamattomalle alustalle. Sen ympärille kannattaa varata runsaasti tilaa.
Tulipaikasta voi tehdä myös puutarhan katseenvangitsijan ja koristeellisen elementin.
Metsätonteilla nuotiopaikka voi olla pieni laavu. Erähenkisessä tilassa suurikin joukko mahtuu ulkotulen äärelle.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt