Paratiisililja

Vuoden 2019 maatiaiskasviksi valittu paratiisililja (Paradisea liliastrum) on upea vanha perenna, mutta missä näit sitä viimeksi? Valkoisilla kukkatertuilla kukkiva perenna oli suosiossa erityisesti 1920–30-luvuilla, mutta nykyään sitä näkee puutarhoissa harvoin. Kärsivällinen puutarhuri arvostaa hitaasti kasvavaa paratiisililjaa, joka ei vauhtiin päästyään juuri kaipaa hoitoa.

Kasvu ja sijoittaminen puutarhaan

Paratiisililja kasvaa yleensä noin puolimetriseksi, monivartiseksi kasviksi. Viljelyssä on toisinaan myös isokukkaista ’Major’-lajiketta. Paratiisililja on jalostamaton luonnonperenna, joten se ei tarvitse jakamista eikä uudelleen istuttamista, kunhan sille on löytynyt sopiva kasvupaikka.

Paratiisililja näyttää viihtyvän aurinkoisella paikalla hyvin, mutta kovin laihassa maassa se kukkii niukasti ja jää harvavartiseksi. Luonnossa se kasvaa eteläisessä Euroopassa varsin kuivilla, aurinkoisilla ja kalkkipitoisilla kivennäismailla. Melkein voisi ihmetellä, että se on eteläisestä kotiseudustaan huolimatta meillä talvenkestävä. 

Paratiisililja

aurinko

runsasravinteinen, kuiva ja kalkkipitoinen kivennäismaa

kesä–heinäkuu

40–50 cm

Paratiisililja (Paradisea liliastrum)

Paratiisililja (Paradisea liliastrum)

Alpeilta kotoisin oleva liljamainen kasvi, joka muodostaa harvoissa tertuissa olevia valkoisia kukkia yleensä kesäkuussa. Viihtyy kuivahkoilla, aurinkoisilla rinteillä ja vaatii kasvurauhan. Tarvitsee runsasravinteisen maan kukkiakseen runsaasti. Saattaa kylväytyä. Vanhat kasvustot voidaan jakaa syksyllä. Korkeus 40–50 cm.

Aiemmin paratiisililjaa pidettiin hietaliljana ja se tunnettiin nimellä Anthericum liliastrum. Se kuului ennen liljakasveihin (Liliaceae), mutta kuten monet kasvit, sekin on saanut vaihtaa heimoaan. Paratiisililja kuuluu nykyään parsakasvien heimoon (Asparagaceae), johon kuuluvat myös hietaliljat.

Poimintoja paratiisililjaa kasvattaneen kokemuksista

  • Paratiisililja on melko hidas kehittymään. Kestävä kasvi sen sijaan on, sillä se kestää taimien siirtämistä useampaan kertaan.
  • Lehtien kuihtumista jossain vaiheessa loppukesää ei kannata säikähtää, ne eivät säily vihreinä syksyyn saakka.
  • Paratiisililjan lehdet muistuttavat toisinaan heinän lehtiä, joten kitkiessä kannattaa olla tarkkana, ettei vahingossa kitke niitä pois heininä. 
  • Voi viedä 5-6 vuotta ennen kuin paratiisililja kukkii ensimmäistä kertaa komeasti.

Kestotilaaja! Lue lisää näköislehdestä

  • Kukintaa näkyvissä! – Kotipuutarha 1/2019 s. 34

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt