Tarhapäivänliljat

Tarhapäivänliljoilla (Hemerocallis) saat puutarhaan värikkään kukkaloiston. Valitse useita eri lajikkeita niin kukinta kestää pitkään – parhaimmillaan kesäkuun lopulta syyskuulle asti. Yksi kukka kukkii nimensä mukaisesti vain päivän, mutta kun kukkavanoja ja nuppuja on paljon, kukinta on runsas.

Tarhapäivänliljat (Hemerocallis) ovat helppohoitoisia. Ne kestävät myös kuivuutta paremmin, kuin monet muut kookkaat perennat. Sadekaan ei säikäytä tarhapäivänliljoja, sillä kukkavarret ovat takanat eikä kasvi hätkähdä myöskään märempää maaperää.

Tarhapäivänliljojen kumppaneiksi sopivat muun muassa kurjenmiekat, joiden lehdistö on samantyyppinen. Kontrastia keltaiseen ja oranssiin kukintaa saa istuttamalla tarhapäivänliljojen kaveriksi violettikukkaisia perennoja, kuten ukonhattuja tai loistosalviaa.

Tarhapäivänlilja ’Holiday Mood’

Tarhapäivänliljat

aurinkoinen

runsasmultainen ja läpäisevä kasvualusta

keskikesä

30–100 cm

Keltapäivänlilja (Hemerocallis lilio-asphodelus)

Monet alkuperäislajit, kuten keltapäivänlilja, tuoksuvat voimakkaasti. Tarhapäivänliljat sen sijaan ovat tuoksuttomia tai hyvin hillittytuoksuisia. Poikkeuksiakin tosin löytyy.

USA:ssa tarhapäivänlilja on hittikasvi, josta on jalostettu kymmeniä tuhansia lajikkeita. Lajikevalikoima houkuttelee himoharrastajia, mutta taimien tilaaminen Atlantin takaa on työlästä ja melko kallista. Kasvin ja postimaksun lisäksi pitää maksaa myös verot ja tullimaksut. Lisäksi kasvi tarvitsee terveystodistuksen.

Tarhapäivänliljalajikkeita

  • Keltakukkainen ’Stella de Oro’ matala ja tuuhea, sopii reunuskasviksi
  • Kellanoranssi ’Black Eyed Susan’ kukkiin pitkään
  • Punakeltainen ’Holiday Mood’
  • Lohenpunainen ’Strawberry Candy (iso yläkuva).
  • Tumman lohenpunainen, lähes pinkki ’Pink Damask’

Diploidi vai tetraploidi?

Tarhapäivänliljalajikkeet jaetaan kolmeen ryhmään kromosomiluvun perusteella. Eri ryhmiä ei pystytä risteyttämään keskenään. Harvinaisten triploidin kromosomiluku on 33 eivätkä ne tuota itävää siementä. Diploideilla on 22 kromosomia ja tetraploideilla 44. Kromosomiluku vaikuttaa kukkavarsien paksuuteen ja lehtien kokoon.

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

– Rakkaudesta päivänliljoihin (nro 7/2014 s. 38)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt