Leinikit

Leinikit (Ranunculus) tuovat villiä tunnelmaa kasviryhmiin. Ne ovat kestäviä ja terveitä eivätkä kaipaa hoitoa. Leinikeissä on sekä hitaasti että nopeasti leviäviä perennoja, joista useimmat viihtyvät kosteahkossa maassa.

Hikeviin runsasmultaisiin perennapenkkeihin istutetaan etenkin leinikkien (Ranunculus) mätästäviä, kerrannaiskukkaisia lajikkeita, kuten nappileinikki ja morsiusleinikki. Kerrannaiset lajikkeet kukkivat kauemmin kuin yksinkertaiset viljelymuodot.

Jaloleinikki (R. asiaticus)
Jaloleinikki (R. asiaticus) on varhaiskeväinen ruukkukukka tai mukulakasvi. Kun sen mukulat istutetaan keväällä avomaalle, se kukkii heinä–elokuussa. Kukinnan jälkeen lehdistö kuihtuu.

Perennojen lisäksi leinikkisukuun luetaan jaloleinikki, joka on kevättalvella myytävä ruukku- ja leikkokukka. Sitä saa myös mukuloina, jotka istutetaan keväällä ulos ja talvetetaan viileässä tilassa.

morsiusleinikki
Morsiusleinikki (R. aconitifolius ’Pleniflorus’) voi kukkia toukokuun lopulta pitkälle heinäkuuhun. Tummat lehdet muistuttavat ukonhattujen lehdistöä.

Kasvisuvun latinankielinen nimi tarkoittaa ”pientä sammakkoa”, koska leinikit kasvavat luonnossa usein sammakoiden suosimissa kosteissa paikoissa. Myrkyllisyydestään huolimatta leinikkejä on käytetty vielä 1800-luvulla leinin (reumatismin) ja kihdin oireiden lievittämiseen. Kasveja kutsuttiin nimillä leiniruoho, leinikukka ja luuvaloruoho, kunnes 1860-luvulla Elias Lönnrot ehdotti nimeä leinikki.

Ranunculus acris niittyleinikki
Niittyleinikki (R. acris) hyväksytään nykyisin puutarhakasvien joukkoon. Seuraksi sopivat esimerkiksi vahvat perinneperennat.

Leinikit

aurinko–puolivarjo

tuore, kostea

keskiravinteinen

lievästi hapan–neutraali, pH 6–7

touko–elokuu lajista riippuen

20–60 cm, lajista riippuen

Ranunculus acris 'Flore Pleno' nappileinikki
Nappileinikki (R. acris ’Flore Pleno’) on niittyleinikin vanha kerrannaiskukkainen viljelymuoto. Se kukkii pitkään keskikesällä.

Leinikkien kasvatus

Voit istuttaa leinikit aina puolivarjoon. Myös aurinkoinen paikka käy, jos kasvualusta on vähintään 30 cm paksu ja pidättää vettä helteilläkin.

Kasvualustaksi sopii hikevä maa, jossa on runsaasti humusta ja jopa savea. Poikkeuksen muodostavat kuivahkoa hiekkaista maata suosivat harvinaiset kivikkolajit, kuten mäki-, sepo- ja hopealeinikki.

Ranunculus ficaria mukulaleinikki
Mukulaleinikki (R. ficaria) kukkii jo toukokuun lopulla. Se leviää tehokkaasti itusilmuilla ja pikkuruisilla vaaleilla juurimukuloilla. Matala puiden ja pensaiden aluskasvi.

Sijoita mukula-, jalo- ja morsiusleinikki kasviryhmissä siten, että niiden kukinnan jälkeen kellastuvat lehdet jäävät muiden kasvien alle tai taakse.

Kitke parina ensimmäisenä vuotena taimien välit. Yleensä leinikit peittävät kasvupaikkansa nopeasti eivätkä kaipaa hoitoa.

Lisää lajikkeet jakamalla lehtimätäs keväällä tai loppukesällä. Lajeja voi lisätä myös siemenistä.

Suojaa kädet ja silmät käsitellessäsi leinikkejä, sillä niissä on ihoa ja limakalvoja ärsyttävää ranunkuliinia.

Hei tilaaja!

Lue koko juttu Luonnolliset leinikit Kotipuutarha Kotipuutarha-lehden numerosta 3/2018

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt