Siankärsämö

Vuoden Maatiaiskasviksi 2021 valittu siankärsämö (Achillea millefolium) on hyöty- ja lääkekäytöltään yksi merkittävimmistä villikasveista Euroopassa ja Aasiassa. Pitkän historiansa vuoksi kasvi tunnetaan Suomessa 160 eri nimellä, kuten pellon vanhimpana ja noitakukkana.

Siankärsämö

aurinko

vaatimaton kasvualustan suhteen

loppukesä

20–70 cm

Muinaistulokkaana Suomeen

Suomeen jo satoja vuosia sitten saapunut siankärsämö on kasvupaikkansa suhteen vaatimaton. Kasvi on yleinen lähes koko maassa ja se viihtyy luonnossamme niityillä ja tienpientareilla.

Siankärsämöstä saa myös kauniin koristekasvin kukkapenkkiin tai vaikkapa yrttikasvien sekaan. Kokeile hyödyntää kasvia myös kuivakukkana!

Ryydin tuoksuisen kasvin mykerökukat ovat valkoiset tai vaaleanpunaiset. Siankärsämö kukkii heinäkuulta syksyyn. Kasvilla on pehmeäkarvainen ja pysty varsi ja sen lehdet ovat kapealiuskaiset.

Näin siankärsämöä hyödynnetään

Siankärsämö on perinteinen yrttikasvi, jota on aikojen saatossa käytetty lukuisin eri tavoin. Kasvin lehtiä voi käyttää muun muassa salaatteihin, kastikkeisiin tai vaikkapa grillattujen kasvisten maustamiseen. Siankärsämön kukinto on voimakkaan makuinen ja se antaakin yrttiteelle mukavan säväyksen. Kasvin maku säilyy aromikkaana myös kuivattuna.

Siankärsämö voi aiheuttaa joillekin lieviä allergisia reaktioita ja ihottumaa, ja varmuuden vuoksi sitä ei tule käyttää raskauden aikana.

Kasvi on hyödyllinen myös lukuisille hyönteisille. Kesällä kasvin kukat houkuttelevat muun muassa kärpäsiä ja perhosia, talventörröttäjänä puolestaan pikkulintuja.

Kestotilaaja! Lue siankärsämöstä lisää näköislehdestä

  • Villiyrtit, ilmaista ruokaa – Kotipuutarha 5/2021
  • Luvassa kukkaisa kesä – Kotipuutarha 5/2021
  • Röllykästä Vuoden Maatiainen – Kotipuutarha 3/2021
  • Perhosia ja hunajaa – Kotipuutarha 1/2021

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt