Valkosipuli

Valkosipuli tarvitsee ravinteikkaan multamaan ja lämpimän kasvupaikan. Valkosipulia voi istuttaa varhain keväällä tai myöhään syksyllä.

Talvivalkosipulin kasvatus

Valkosipulista saadaan yleensä paras sato syysistutuksella. Tällöin puhutaan talvivalkosipuleista. Tunnetuin lajike lienee ’Aleksandra’. Syksyllä istutetut valkosipulit saavat luonnon oman kylmäkäsittelyn talven aikana ja lähtevät varhain keväällä vinhaan kasvuun. Talvivalkosipuleille kannattaa muotoilla kohopenkki, jotta syksyn sateet eivät jäädy kasvualustan päälle. Kohopenkin on syytä olla melko leveä (vähintään noin 80 cm), sillä kovin kapeassa ja korkeassa penkissä multa saattaa jäätyä läpi ja pilata kynnet. Kohopenkkiin voi kerätä päällimmäiseksi vielä kasan kuivia lehtiä, jotka toimivat eristyskerroksena. 

Hyvä istukaskynsi on suuri ja kiinteä. Irrota kynnet vasta istutuksen yhteydessä, sillä ne nahistuvat herkästi.

Valkosipulin istutus keväällä

Kylmäkäsittely jouduttaa keväällä istutettavien valkosipulien kasvua. Laita istukassipulit maaliskuun alussa jääkaappiin tai viileään tilaan (noin +5 astetta) ja anna olla noin 2 kk. Istuta valkosipuli mahdollisimman aikaisin keväällä. Kalkitse ja lannoita kasvualusta ennen istutusta. Istuta sipulit noin viiden sentin syvyyteen 20 sentin taimivälein. Muista kastella kuivina aikoina. Anna lisäravinteita kasvukauden aikana. Esimerkiksi tuore ruohosilppu katteena valkosipulipenkissä toimii typpilannoitteena ja estää samalla kosteuden haihtumista kasvualustasta.

Valkosipulit viihtyvät savisessakin maassa, kunhan kasvualusta on riittävän kuohkea.

Sadonkorjuu, kuivatus ja säilytys

Korjaa valkosipuli, kun lehdet alkavat kellastua. Edellisenä syksynyt istutetut talvivalkosipulit valmistuvat korjuukuntoon Etelä-Suomessa yleensä elokuun alkupuolella. Keväällä istutetut valkosipulit nostetaan vähän myöhemmin. Liian myöhäinen korjuu altistaa naattihomeelle. Jos kynnet alkavat irtoilla, sipuli säilyy huonommin.

Nosta sipulit aurinkoisena päivänä, käytä apuna talikkoa. Huuhtele multa juurista ja kuivata sipuleita ensin ulkona sateelta suojassa. Jatka kuivatusta sisätiloissa lämpimässä, kuivassa ja ilmavassa tilassa esimerkiksi saunassa tai lattialämmityksen päällä. Kuivaneen sipulin tunnistaa siitä, että sisimpienkin kynsien väliseinät eli kuoret ovat kovia. Kuivattu sato säilyy huoneenlämmössä korissa tai muussa ilmavassa astiassa.

Tuoreen sipulin voi käyttää naatteineen eikä kynsiä tarvitse kuoria. Tuore valkosipuli säilyy jääkaapissa noin kolme viikkoa.

Jos haluat letittää valkosipulit, tee se ennen kuin naatit kuivuvat. Talvivalkosipulissa on niin kovat varret, ettei letitys oikein tahdo onnistua.

Nosta valkosipuli ajoissa, ennen kuin kynnet alkavat irrota.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt