Kasvihuonekurkku

Kasvihuonekurkku eli pitkäkurkku on kotoisin tropiikista, ja niinpä se vaatii runsaasti lämpöä ja kosteutta. Kurkusta saa satoa kotikasvihuoneessa jopa kolmen kuukauden ajan. Itse kasvatettujen kurkkujen maku ja rakenne ovat ylivoimaisia. Kasvihuonekurkkujen kasvatusta kannattaa kokeilla myös lasitetulla parvekkeella.

Kurkkujen kasvatus kasvihuoneessa

Kurkku viihtyy trooppisen lämpimässä kasvihuoneessa. Sijoita kurkun taimet kuitenkin kasvihuoneen varjoisimmalle seinustalle. Laji ei pidä suorasta auringonpaisteesta vaan viihtyy parhaiten hajavalossa.

Kurkun juuristo pysyy terveenä, kun kasvualusta on puhdas ja lämmin.

Kurkku kasvaa nopeasti, joten se kaipaa paljon kastelua ja lannoitusta.

Kasvihuonekurkkujen lisäksi kasvihuoneessa voi kasvattaa partenokarppisia avomaankurkkulajikkeita, jotka muodostavat hedelmiä ilman hyönteispölytystä.

Tue kurkun verso tukilankaan. Ohjaaminen kannattaa tehdä ajoissa, sillä kurkku tarttuu ympäristöönsä kärhillään. Aluksi sivuversot voi poistaa kokonaan tai typistää. Kun kurkku kasvaa kattoon, sivuversojen voi antaa kasvaa. Kasvukauden lopussa alimmat lehdet poistetaan, jotta ilma pääsee kiertämään kasvustossa.

Tarkkaile kasvustoa ansarijauhiaisen ja vihannespunkin varalta. Kurkun lehdissä esiintyy usein harmaahometta. Kerää kaikki saastuneet kasviosat heti pois ja vie ne kompostiin.

Kasvihuonekurkku tarvitsee paljon tilaa.

Kasvihuonekurkku lajikkeet

Kasvihuoneeseen kannattaa valita partenokarppinen eli itsepölytteinen lajike, jos ei halua itse pölytellä kukkia siveltimellä. Lajikkeen valinnassa muita kriteerejä ovat maku ja taudinkestävyys.

Lämmittämättömään kasvihuoneeseen soveltuvia itsestään pölyttyviä lajikkeita ovat mm. ’Telegraph Improved’, taudinkestävä ja runsassatoinen ’Passandra F1’ sekä amppeliinkin sopiva ja maukas minikurkku ’Hopeline F1’. Vaalanvihreä ’Delistar’ tuo vaihtelua perinteisten vihreiden lajikkeiden rinnalle.

Sido kurkun versot tukinaruihin. Kurkku tarttuu tukiin myös itse kärhillään.

Kurkun taimikasvatus

Kurkku on syytä esikasvattaa sisällä, jos käytössä ei ole lämmitettävää kasvihuonetta. Toukokuun alussa kylvä pieniin ruukkuihin 1(-2) siementä ruukkua kohti; taimilla pitää olla tilaa kasvaa. Sopiva kylvösyvyys on 2–3 senttiä. Siemenpussin ohjeita kannattaa noudattaa tarkoin. Hyvä kylvömulta on kuohkeaa ja vähäravinteista.

Aseta ruukut lämpimään ja valoisaan paikkaan suoraa paahdetta välttäen. Ihanteellinen lämpötila on noin 20 astetta. Kylvös pidetään tasaisen kosteana, mutta mullan on pysyttävä ilmavana. Liian märkyyden välttämiseksi onkin parasta kastella aluksi alta ja sitten tarvittaessa kostuttaa mullan pintaa kevyesti suihkepullolla.

Kasteluveden pitää olla haaleaa, sillä kurkun juuristo on kylmänarka. Anna taimille mietoa luonnonlannoitetta, kunhan niihin ovat ilmestyneet ensimmäiset sirkkalehtien jälkeiset kasvulehdet.

Kasvihuonekurkun istutus

Noin kahden tai kolmen viikon ikäisinä taimet ovat valmiita istutettavaksi lopulliselle kasvupaikalleen. Tarvittaessa ne voidaan myös koulia eli varovaisesti siirtää isompiin ruukkuihin kasvamaan ennen lopullista sijoitustaan. Kurkku tarvitsee valoisan kasvupaikan, mutta suora, paahtava auringonpaiste voi polttaa lehtiä.

Istuta taimet kasvihuoneeseen tai suuriin laatikoihin lasitetulle parvekkeelle puolen metrin välein eli kaksi tainta neliömetrille. Varmista ennen istutusta, että kasvupaikassa on lämpöä öisin vähintään 10–12 astetta ja päivisin 18 astetta tai enemmän. Myös maan lämpötila on tärkeä: alle +15 asteessa mullassa kurkun juuristo kasvaa heikosti.

Kasvihuonekurkun kasvualusta on hyvä uusia joka vuosi, koska sen juuret ovat hyvin herkkiä maassa leviäville kasvitaudeille. Maan tulee olla ravinteikasta, läpäisevää ja happamuudeltaan neutraalia (pH noin 6,5–7,5). Kompostimulta ja turve sopivat hyvin perustaksi; sekaan on hyvä lisätä kalkkia tai tuhkaa ja luonnonlantaa, esimerkiksi kanankakkaa. Runsasta typpilannoitusta tulee kuitenkin välttää: liika typpi innostaa kasvin tekemään turhan paljon vartta ja lehtiä sekä altistaa sen sienitaudeille. Biohiili auttaa sitomaan maahan vettä ja ravinteita. Silloin tällöin voi lannoittaa nokkosvedelläkin.

Hyvä vaihtoehto kasvualustaksi on valmiiksi lannoitettu kasvusäkki. Sellainen sopii hyvin parvekekasvatukseenkin.

Kurkku tarvitsee paljon lämpöä, vettä ja ravinteita jaksaakseen kasvattaa runsaan sadon.
Latvo kurkku eli leikkaa pääversot poikki siinä vaiheessa, kun kurkku yltää kasvihuoneen kattoon.

Vinkkejä kurkun kasvatukseen

Harvennus ja tuuletus ovat tärkeitä: liian tiheässä kasvustossa viihtyvät home, monet kasvitaudit ja tuholaiset. Kurkuista onkin syytä poistaa ainakin enimmät varkaat eli sivuversot sekä vanhat ja huonokuntoiset lehdet.

Tuuletuksen paras ajankohta on päivällä. Tasainen ilmankosteus on kurkulle eduksi. Liian kuivassa ilmassa vihannespunkit alkavat helposti kiusata.

Kurkut tarvitsevat paljon vettä, ja niille suositellaan aamukastelua. Vesi ei saa olla kylmää missään kasvatuksen vaiheessa. Kasteluvettä ei pidä kaataa aivan kasvin juurelle, sillä joidenkin lajikkeiden runko mätänee herkästi. Sama ohje pätee ruohokatteeseen. Tyven ympärille siroteltu hiekka vähentää mätänemisriskiä.

Tarkista kurkkukasvusto parin päivän välein ja kerää satoa säännöllisesti. Monet kasvihuonekurkkulajikkeet ovat parhaimmillaan noin 15-20 sentin mittaisina. Täysimittaisia kurkkuja ei kannata jättää kasvustoon, sillä se hidastaa kukintaa ja keskenkasvuisten hedelmien kasvua.

Korjaa kurkkusatoa säännöllisesti.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt