Juuresten kasvatus

Syyskesä ja syksy ovat juuresten kulta-aikaa. Leutoina ja kosteina syyspäivinä myöhäiset juureslajit, kuten palsternakka, juuripersilja ja mustajuuri keräävät juuriinsa kokoa ja makeutta. Aikaisin nostettu palsternakka on maultaan lempeä, kun taas lokakuussa mausteinen ja tuhti.

Lannoita ja kastele juureksia

Ravinteita tulee olla riittävästi saatavilla vielä alkusyksystä, johon ajoittuu muun muassa palsternakkojen, kaskinauriiden ja myöhäisten porkkanalajikkeiden kiihkein kasvu. Lannoitteksi sopii ruohosilppu, hyötykasvien kastelulannoite tai laimennettu bokashiliuos.

Muista kastella juureksia etenkin, jos syyskesä on kuiva ja lämmin, sillä vedentarve yltyy suurimmilleen mukulan kasvaessa kokoa. Syksyn myötä useimpien juuresten kuori paksuuntuu, mikä parantaa niiden säilyvyyttä.

’Keltaiset naurislajikkeet ovat ’Kultapallo’ (’Golden Ball’) ja ’Petrowski’, liila ’Blanc Globe à Collet Violet’. Lisäksi vadilla on palsternakkaa.

Hyvä kasvualusta juureksille

Syksy on parasta aikaa maan kunnostukselle. Maalajin merkitys ei ole vain ulkonäköseikka, vaan kasvualusta vaikuttaa sadon makuun, mureuteen ja suuruuteen.

Kuohkeassa ja multavassa maassa juurikasvi pystyy kasvattamaan syvän ja tuuhean juuriston, mikä näkyy nopeana kasvuna ja sadon mehukkuutena. Sadosta tulee helposti kitkerää, puisevaa ja jopa tikkuisen oloista, jos kasvualusta on rakenteeltaan heikkoa, heikosti vettä pidättävää ja vähäravinteista.

Ihanteellinen juuresmaa on multava ja hikeävä hieta. Savimaa pidättää hyvin vettä ja ravinteita, mutta runsaat sateet tiivistävät sen herkästi. Hiekkamaa on ilmavaa, mutta sillä on huono veden- ja ravinteiden pidätyskyky. Sekä savi- että hiekkamaan kohentamiseen auttaa eloperäisen aineksen säännöllinen lisääminen ja katteiden käyttö. Ne parantavat veden- ja ravinteiden pidätyskykyä ja palkitsevat kukoistavana kasvuna.

Pitkän kasvuajan vaativien ja syväjuuristen juuresten, kuten talviporkkanan, palsternakan ja mustajuuren, kasvatuksessa maalajin ominaisuudet korostuvat entisestään.

Maan rakennetta voi arvioida metallipuikon avulla. Jos se sujahtaa kosteaan maahan noin 30 sentin syvyyteen ilman suurempia ponnisteluja, eikä sen alapuolella ole kovaa kerrosta eli kyntöanturaa, kasvupaikka sopii myös syväjuurisille lajeille.

Ongelmallisessa paikassa avun voi tuoda hiekkaviljely, jossa juurekset kasvatetaan noin 0–8 millimetrin raekoon hiekassa ruohosilpun voimalla.

Naattien käyttö katteina edistään maan pieneliötoimintaa, joka puolestaan parantaa ajan myötä maan mururakennetta.

Juuresten sadonkorjuu

Korjaa juurespenkin satoa suoraan kattilaan ja leikkuulaudalle. Jos et omista kellaria tai muuta säilytyspaikkaa, pidä sato maassa mahdollisimman pitkään. Kasaa rivin päälle multaa tai suojaa sato pakkasen nipistykseltä oljilla, puiden lehdillä, naateillla tai muillla kasvijätteillä.

Hyödynnä sadon säilytykseen viileitä ulkotiloja, vaikka parveketta ja pihavarastoa. Pussita juurekset paperisäkkiin ja muovipussiin ja vie ne viileään tilaan.

Voit myös säilyttää satoa parvekkeella esimerkiksi vaikkapa polystyreenilaatikossa tai huovalla eristetyssä pahvilaatikossa. Varo kuitenkin liiallista kosteutta ja seuraa lämpömittaria jäätymisen varalta.

Kellariin satoa hamstraavan juures­tarhurin kannattaa olla valppaana sadonkorjuussa ja seurata mittari­lukemia. Jos pakkanen pääsee puraisemaan satoa, se pitäisi säilyttää jatkuvasti -0 asteen lämpötilassa.

Palsternakka kannattaa korjata vasta myöhään syksyllä.

Juuresten syyskylvö ja muita vinkkejä

Kokeile loka-marraskuussa porkkanan, mustajuuren ja etenkin palsternakan syyskylvöä. Ripottele siemenet maanpinnalle. Savimaalla kannattaa kylvöt tehdä kohopenkkiin.

Jätä pari palsternakkaa korjaamatta, jotta ne kukkivat ja tuottavat siemeniä seuraavana vuonna. Rajoita kukkivan kasvin kylväytymistä ja paranna siemenien laatua poistamalla osa kukinnoista. Varmista siementen tasalaatuisuus keräämällä ne samasta osasta sarjakukintoa.

Nopeuta vihreiden kasvijätteiden maatumista pilkkomalla niitä ja sekoittamalla silppua pintamultaan. Naateista vapautuu maahan kaliumia, joka hyödyttää samassa paikassa kasvavia juureksia seuraavana vuonna.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt