Mustajuuri

Mustajuuri on hieman erikoisempi, mutta todellakin kokeilemisen arvoinen juures. Ohuet, rapsakat juuret nostetaan myöhään syksyllä.

Mustajuuren kasvatus

Kerrotaan, että jo Ranskan Aurinkokuningas, Ludwig XIV, söi mustajuurta (Scorzonera hispanica) hoitaakseen vatsaansa. Hoitovaikutus perustui todennäköisesti mustajuuren inuliiniin, joka edistää suoliston hyvien bakteerien lisääntymistä.

Mustajuuren maasta työntyvät lehdet tai sen kukinto eivät ole ulkonäöltään kovinkaan erikoisia. Mustajuuri kukkii toisena vuonna ja sen kukat ovat keltaiset, lähes voikukkamaiset. Lisäksi sen siemenhahtuvapallo muistuttaa erehdyttävästi isoa voikukan siemenhahtuvapalloa. 

Maasta nostettu mustajuuri on helposti tunnistettavissa. Mustajuuren kuori on lähes musta ja kuoren alta juures on kauniin valkoinen. Juuret ovat maksimissaan paksuudeltaan vain 2-4 senttiä. 

Maultaan mustajuurta on kuvailtu niin pähkinäiseksi kuin parsan, maa-artisokan tai kukkakaalin makuiseksi. 

Mustajuurikkaan kylvö

Mustajuuri vaatii syvälle kuohkean kasvualustan, joka on humuspitoista ja kosteaa. Näin sen 30 sentin mittainen juuri pääsee tunkeutumaan helposti maahan eikä se haaroitu niin herkästi.

 Jos mustajuurta viljelee lavassa, multakerroksen pitää olla vähintään 40 cm, mieluummin 60 cm paksu.

Kylvä mustajuuri huhti-toukokuussa avomaalle parin sentin syvyyteen. Aikaisella kylvämisellä ja kasvuharson avulla saat huijattua siemenet nopeasti taimelle ja maksimoitua juuren paksuuden.

Mustajuuren tuuheat lehdet kertovat hyvästä kasvusta. Lannoita mustajuurta kerran pari kesässä.

Mustajuuren sadonkorjuu

Mustajuuren sadonkorjuu ajoittuu syys-lokakuulle. Juuret katkeavat helposti sadonkorjuun yhteydessä. Katketessaan juures vuotaa valkoista nestettä, tummuu, eikä kestä säilytystä. Siksi on tärkeää, että saat nostettua mustajuuret maasta vahingoittumattomana.

  1. Lapioi maata ensin pois rivin toiselta puolelta niin, että juuret paljastuvat kärkeen saakka.
  2. Irrota tämän jälkeen juuret varovasti talikolla toiselta puolelta valikoiden vain riittävän suuret yksilöt. 
  3. Säilytä vasta nostetut mustajuuret kosteassa hiekassa tai 0-4-asteisessa kellarissa.

Mustajuuren sadonkorjuun voi halutessaan jättää myös seuraavan vuoden keväälle. Ole kuitenkin tarkkana, ettei se ehdi aloittaa kukkavarren kasvatusta, koska muuten maku muuttuu puisevaksi. Ennen kasvun alkamista juuret ovat kuitenkin vielä meheviä.

Mustajuuri on hieno herkku! Kokeile vaikkapa ihanan pehmeää sosekeittoa.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt