Pienet alppiruusut

Hidaskasvuiset matalat alppiruusut (Rhododendron) tulevat ankarista kasvuoloista tundrilta tai vuoristoista. Ne ovat sopeutuneet pärjäämään lyhyessä kesässä auringon ja tuulen armoilla. Tästä syystä vuoristoista kotoisin olevat lajit kukkivat aikaisin ja niillä on pienet nahkeat usein karvaiset lehdet, jotka vähentävät haihdutusta.

Hoito ja kasvupaikka

Vyöhykesuositukset antavat suuntaa, mutta alppiruusulle paikkaa valitessa on hyvä tutkailla pihan pienilmastoa. Alppiruusu menestyy parhaiten paikassa, jossa se on suojassa viimalta ja hallalta. Pihan erilaiset rakennelmat tai muut kasvit antavat suojaa. Alppiruusu viihtyy hyvin esimerkiksi männyn juurella tai osana istutusryhmää.

Usein alppiruusuille suositellaan varjoista paikkaa, mutta pienet varpumaiset lajikkeet saattavat viihtyä myös auringossa, kunhan kasvualustassa riittää kosteutta.

Alppiruusun pieni hitaasti kasvava juuristo vaatii kuohkean maan. Hapan ja runsasravinteinen maa on ihanteellinen. Alppiruusua on syytä kastella runsaasti istutuskesänä ja helteillä.

Alppiruusu

varjo

kuohkea runsasravinteinen kasvualusta

hapan

alkukesä

30–60 cm

I–II

Valkoalppiruusu ’Cunningham’s White’

Pieniä alppiruusulajikkeita

  • Kivikkoalppiruusu (R. Fastigiatum) muistuttaa varpumaisuudellaan etäisesti Suomessa luonnonvaraisena kasvavaa lapinalppiruusua. Kasvi kukkii toukokuussa, kukat ovat voimakkaan sinivioletit
  • ’Cunningham’s White’ -valkoalppiruusu pysyy luonnostaan matalana, sillä lumenpinnan yläpuoliset oksat paleltuvat herkästi. Valkoiset kukat aukeavat toukokuun lopussa, toisinaan muutama syksylläkin.
  • ’Elviira’ on ensimmäinen kotimainen alppiruusu. Se kestää hyvin varjoisalla kasvupaikalla, mutta on vanhana epäsäännöllisen muotoinen ja lamoava. Sen kirsikanpunaisista kukista saa nauttia toukokuun puolessa välissä. Ihana Elviira leiskuu tämän artikkelin pääkuvassa.
  • ’Vieno’ kukkii kesäkuun alussa. Lamoavan kelta-alppiruusun kukissa on kaunis kellanpunainen sävy.

Talvisuojaus

Suojaa juuristo syksyllä ilmavalla katteella. Tarkoitukseen käy esimerkiksi turve, puuhake tai neulaset. Myös hillittykasvuiset maanpeiteperennat antavat suojaa. Hyvänä talvisuojana toimii kevyt lumi, jos sitä ei ole tarjolla, voit kasata pienten alppiruusujen päälle ilmavan kerroksen havunoksia.

Keväällä maan ollessa vielä jäässä ainavihannat alppiruusut kannattaa suojata voimakkaalta auringolta varjostuskankaalla. Kukkanuput ovat arkoja hallalle, joten niiden suojaaminen hallaharsolla voi olla keväällä tarpeen.


Kestotilaaja! Lue lisää näköislehdestä

  • Pienet alppiruusut – Kotipuutarha 5/2018 s. 80

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt