Onnenpensaat

Onnenpensaiden (Forsythia) kirkkaan keltaiset kukat avautuvat lehdettömiin versoihin huhti–toukokuun vaihteessa. Onnenpensaan kukkaloistosta voit päästä nauttimaan jo aiemminkin hyötämällä oksia maljakkoon!

Puutarhamyymälöissä myydään koreaonnenpensaita (Forsythia ovata) ja komeaonnenpensaita (Forsythia x intermedia). Näistä ensimmäinen on meillä kestävämpi, mutta senkin oksat saattavat paleltua lumen yläpuolelta. Onnenpensaat viihtyvät aurinkoisessa paikassa, vettä läpäisevässä maassa. Molemmat lajit kasvat noin metrin leveiksi ja 150 cm korkeiksi.

Onnenpensas

aurinkoinen

vettä läpäisevä kasvualusta

huhti–toukokuu

150 cm

I–III

Oksien hyötäminen maljakkoon

Varmimmin kukkaan puhkeavat pitkän vuosikasvun edelliskesänä kasvaneet versot. Parhaiten hyötö onnistuu lähellä pensaan oikeaa kukkimisaikaa. Etelä-Suomessa onnenpensaan oksia kannattaa leikata maljakkoon huhtikuun puolivälin paikkeilla, pohjoisemmassa vasta toukokuun puolella.

Leikkaa hyödettävät oksat terävillä, puhtailla oksasaksilla. Laita oksat heti veteen. Leikkaa versoihin uusi imupinta joka toinen päivä. Kukkavirkisteitä ei tarvita, mutta vesi on hyvä vaihtaa imupintojen leikkaamisen yhteydessä. Jos oksiin muodostuu limaa tai muuta eritettä, sen voi huuhdella pois veden vaihdon yhteydessä. Hyödettäviä oksia kannattaa myös sumutella silloin tällöin, sillä huoneilma on usein kuivaa.


Lue lisää! Kestotilaajana löydät jutut helpoiten näköislehtiarkistostamme.

  • Kukkivat koristepensaat – Kotipuutarha 2/2016 s. 22
  • Puiden ja pensaiden oksien hyötäminen – Kotipuutarha 4/2011 s. 28

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt