Atsaleat

Atsaleat kuuluvat kevään ja alkukesän puutarhaan. Juuri nyt taimikaupoissa myydään uusia Suomessa jalostettuja atsaleoja, joiden ansiosta kestävien lajikkeiden värikirjo laajenee entisestään.

Suomessa menestyvät atsaleat (Rhododendron) ovat kesävihantia eli niiden lehdet kellastuvat tai punertuvat syksyllä ja varisevat pois talveksi. Siitä on paljon etua, sillä lehdetön pensas ei haihduta vettä eikä kuivu kevättalven viimassa kuten ainavihanta alppiruusu. Atsaleat sietävät auringon paahdetta hyvin myös kasvukaudella, kunhan niiden kasvualusta pidättää riittävästi vettä. Aurinkoinen kasvupaikka saa ruskaväritkin loistamaan.

Atsalea Rhododendron 'Tarleena'
Atsalea ’Tarleena’

Atsalea

Atsaleat viihtyvät happamassa, runsasravinteisessa, hikevässä ja ilmavassa maassa. Atsaleat menestyvät jopa auringon paahteessa eikä niitä tarvitse suojata kevätahavalta. Se johtuu atsaleoiden lehdistöstä, joka saa syksyllä ruskavärin ja varisee maahan. Näin atsalea ei haihduta vettä maan ollessa jäässä.

puolivarjo–aurinko

hikevä ja ilmava kasvualusta

keskiverto

runsaasti ravinteita

hapan

kukinta kevätkesällä

70–150 cm

I–IV

Lehdet puhkeavat keväällä yleensä hieman aiemmin kuin kukat ja kasvavat täysikokoisiksi terälehtien varistessa. Nuoret lehdet ovat vaaleanvihreät, punaruskeat tai tumman viininpunaiset kuten ’Onnimanni’-puistoatsalealla. Kesällä lehdistön väri tasaantuu ruohonvihreäksi, mutta leimahtaa syksyllä punaisen ja keltaisen sävyissä hehkuvaan ruska-asuun.

Meillä talvehtivat atsaleat kukkivat kevätkesällä. Varhaisimpiin kuuluvat touko–kesäkuun vaihteessa nuppunsa avaavat kanadan- ja kevätatsalea sekä kuningas-, perhos- ja kelta-atsalea. Useimmat lajikkeet kukkivat kesäkuussa, mutta myöhäisimpien liekki-, silo- ja tuoksuatsaleojen kukinta venyy heinäkuuhun.

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

Tutkijan sydämenasia (nro 3/2022)
Alkukesän kaunotar (nro 5/2014)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt