Katsura

Olet mahdollisesti syksyllä ulkona kävellessäsi ihmetellyt makeaa, vaniljaista – kenties jopa piparkakkumaista tai kypsän omenan tuoksua. Mitä luultavimmin olet juuri tullut kävelleeksi katsuran (Cercidiphyllum japonicum) ohi, joka on pudottanut lakastuvia lehtiään maahan.

Ihastuttavat lehdet

Katsura on pienehkö koristepuu tai iso pensas, joka tyypillisesti kasvaa jopa 5–8 -metriseksi. Se on näyttävä niin yksin kuin pienissä ryhmissä. 

Katsuran vaatimaton punertava kukinta näyttäytyy keväällä jo ennen lehtien puhkeamista. Kasvilla on myös omintakeinen kaunis kasvutapa, joka on tehnyt siitä yhden arvostetuimmista koristepuista. Katsuran koristearvon katsotaan olevan kuitenkin sen värikkäissä ja koristeellisissa, sydämenmuotoisissa lehdissä. 

Lehtien väri vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Keväällä lehdet punertavat, kesällä ne ovat vihreät ja syksyn tullen ne saavat upean kirjavan syysvärin. Tyypillisimmin syysväri on kullankeltainen, mutta se voi vaihdella keltaisesta oranssin kautta aina punaiseen. Syysvärin näyttävyyteen vaikuttaa esimerkiksi kasvupaikan valoisuus. 

Katsuran punertavampi syysväri.

Katsura

aurinko-puolivarjo

tuore, runsasravinteinen ja läpäisevä kasvualusta

5–8 m

I–III

  • Menestyy I–III kasvuvyöhykkeillä. Kuitenkin Göteborgin kasvitieteellisessä puutarhassa kasvavaa luonnonkantaa on viljelty menestyksekkäästi jopa Oulun korkeudella asti.
  • Kasvi viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla, joka on suojaisa ja lämmin.
  • Vaatii tuoreen, runsasravinteisen ja läpäisevän kasvualustan eikä menesty savisessa, kuivassa tai tiivistyneessä maassa.
  • Maa ei saisi kesän aikana kuivua täysin kertaakaan. Vaikka katsura voi kasvaa kuivemmassakin maassa, on todennäköisempää, että se jää tällöin pensaaksi.
  • Katsura tulee suojata keväthalloilta.
  • Nuoruusvaiheessa kasvista tulee leikata vioittuneet oksat sekä mahdollinen kilpalatva pois. Täyskokoinen katsura sen sijaan ei vaadi säännöllistä leikkausta.

Tiesitkö että…? Katsura on kotoisin Japanista, jossa se voi kasvaa jopa 30-metriseksi. Siellä sitä käytetäänkin metsätalouspuuna.

Hei tilaaja!

Lue lisää katsuroista seuraavista jutuista:

– Syksy on uusi kevät! (nro 10/2018)
– Syksyn puuhia puutarhassa (nro 9/2017)
– Pala mystistä itää pihamaalle (nro 2/2017)
– Pihasuunnittelu (nro 10/2016)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt