Hyödynnä syksyn lehdet

Haravointi on mielekästä puuhaa, kun kellastuneisiin lehtiin suhtautuu kuin ilmaisiin puutarhatuotteisiin. Poimi vinkit ja hyödynnä syksyn lehdet kompostissa, katteina ja maanparannusaineena.

Minne laitan haravoidut lehdet?

Nopeasti hajoavat pienet, ohuet lehdet (esimerkiksi koivun, tuomen ja pihlajan lehdet) sopivat sellaisenaan kompostiin, katteeksi perennapenkkiin ja maanparannusaineeksi kasvimaalle.

  • Paljaan multapinnan katteeksi. Lehdissä on vähän typpeä, joten ne sopivat hyvin syyskatteeksi. Lehtikatetta voi levittää mullan päälle kukkapenkkeihin ja pensasryhmiin. Lehtikate ehkäisee juuristoalueen liiallista jäätymistä esimerkiksi pintajuurisilla alppiruusuilla. Pöyhi kukkapenkin katteena olleita lehtiä keväällä haralla tai kuokalla, sillä paksu lehtimassa voi vaikeuttaa pienten sipulikukkien ja hentojen perennojen nousua.
  • Kasvimaalle ja lavoihin. Erityisen mainio lehtikate on kasvimaalla ja kasvilavoissa. Sekoita lehdet pintamultaan, jotta ne hajoavat nopeammin. Paksu, 10 sentin lehtikerros mullan päällä toimii kasvimaan talvipeitteenä. Lehtikate hidastaa rikkaruohojen kasvua ja ehkäisee maanpinnan kovettumista.

Jos puutarhassa on ollut etanoita tai kotiloita, niin tarkista lehtikatteet keväällä. Jos löydät talvehtineita nilviäisiä tai niiden munia, kerää ne pois ja hävitä.

Ohuet lehdet käyvät katteeksi kukkapenkkeihin ja pensasryhmiin sellaisenaan.

Nurmikon ravinteeksi

Lehtien haravointi nurmikolta on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta lehdet ovat nurmikolle hyödyksi, sillä maatuvat lehdet tuovat nurmikon kasvualustaan kaivattuja ravinteita ja humusta. Toisaalta paksut lehtimassat voivat olla haitaksi nurmikolle etenkin sateisina syksyinä. Hautova lehtipatja lisää myös talvituhosienten riskiä. Hyvä kompromissi on haravoida pois paksut lehtimassat sekä levitellä puiden alle pudonneet lehdet laajemmalle alalle. Lehtiä voi myös silputa pienemmäksi ruohonleikkurilla tai lehtipuhaltimen imuritoiminnolla, jolloin pieneliöiden on helpompi hajottaa ne talven aikana.

Paksut lehdet

Paksut ja nahkeat lehdet (esimerkiksi vaahteran, tammen ja haavan lehdet) hajoavat hitaasti. Nurmikolla ne kannattaa silputa ruohonleikkurin avulla. Murskaava lehti-imuri on kätevä apuväline, jos haravoitavaa on paljon. Silputut lehdet voi käyttää katteena tai kompostoida.

Arkojen kasvien suojaamiseen

Lehtipeite tuo suojaa aremmille kasveille ja auttaa niitä talvehtimaan erityisesti vähälumisina talvina.

Suikerosorvarinpensas on saanut peitokseen tuomen, pihlajan ja koivun lehtiä.

Lehtien kompostointi

Lehtiä kannattaa myös varastoida. Kosteina kerätyistä lehdistä voi tehdä lehtimultaa ja kuivia lehtiä voi käyttää kompostikuivikkeena.

  • Kompostointi jätesäkeissä eli lehtimullan valmistus. Nopeimmin lehtimulta valmistuu mustassa jätesäkissä. Esimerkiksi leppä ja koivu muuttuvat mullaksi vuodessa, jos mukana on myös typpipitoista vihreää haravointijätettä. Kerää säkit täyteen lehtiä ja sekoita kyytipojaksi hiekkaa, joka parantaa kompostin rakennetta, kun sitä aikanaan käytetään. Sulje säkkien suut löyhästi, niin että ilma vaihtuu. Sijoita säkit varjoisalle seinustalle tai katoksen alle. Kääntele ja möyhennä säkkejä silloin tällöin.
  • Lehtien kompostointi. Lehdet voi kompostoida puutarhakompostissa muun kasvijätteen kanssa. Yksinään lehdet eivät kompostoidu, vaan alkavat mädäntyä. Siksi on tärkeää lisätä lehtimassojen väliin karkeaa ainesta, esimerkiksi oksanpätkiä. Typpipitoinen aines, kuten puolivalmis talousjätekomposti, lanta tai ruohosilppu saa lehtikompostin toimimaan.
  • Keväällä haravoituja kuivia lehtiä voi käyttää kompostin kuivikkeena yhdessä oksasilpun kanssa.
Kata sadosta tyhjennetty kasvimaa puiden lehdillä. Pieneliöt hajottavat lehdet talven aikana humukseksi, joka parantaa maan rakennetta etenkin tiukoilla savimailla.
Syksyn lehdistä ja nurmisilpusta maatunut lehtimulta on multalaatujen ykkönen. Se sisältää runsaasti hivenaineita ja sen mururakenne hellii kasvien juuria.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt