Syreenit

Alkukesällä puutarhassa tuoksuu syreeni (Syringa). Kukinnasta saa nauttia toista kuukautta, kun valitsee pihaan eri syreenilajeja. Kukkaisjuhlan aloittavat piha- ja kiinansyreeni, joita seuraavat sametti- ja pikkusyreeni. Sen jälkeen nuppunsa avaavat puisto-, nuokku-, kaari- ja isabellansyreenit. Viimeisenä kukkii likusterisyreeni, jonka kermanvaaleat kukinnot avautuvat heinäkuussa.

Syreenin tulo Suomeen

Syreenin taival alkoi Suomessa 1700-luvulla, ja jo seuraavalla vuosisadalla siitä oli tullut yleisin koristepensas. Perinteisimmillään syreeni näyttäytyy aidanteissa ja syreenimajoissa, joita istutettiin aikoinaan muun muassa pappiloiden pihoihin.

Herraskartanoiden puistoissa jalosyreeneitä vaalittiin fiineimpinä mahdollisina puutarhakasveina. Nykyään niitä istutetaan pihoihin melko vähän, vaikka värivalikoima ja kukinta hakevat vertaansa. Syynä saattaa olla jalosyreenien maine arkoina ja kalliina kasveina.

Nykyisin syreenilajisto on kuitenkin niin runsas, että jokaiseen käyttötarkoitukseen on sopiva laji, kunhan maassa vain riittää muhevuutta.

Kukinnasta saa nauttia toista kuukautta, kun valitsee pihaan eri syreenilajeja. Kukkaisjuhlan aloittavat piha- ja kiinansyreeni, joita seuraavat sametti- ja pikkusyreeni. Sen jälkeen nuppunsa avaavat puisto-, nuokku-, kaari- ja isabellansyreenit. Viimeisenä kukkii likusterisyreeni, jonka kermanvaaleat kukinnot avautuvat heinäkuussa.

Valkoteriöistä pihasyreenin muotoa voidaan kutsua myös valkopihasyreeneiksi (S. vulgaris)

Pihasyreeni

Pihasyyreni on iso juurivesallinen pensas, yksinkertaiset liilat tai valkoiset kukat ja herttamaiset lehdet.

aurinko

vähintään 50 cm paksu, huokoinen, hikevä ja runsasmultainen kasvualusta

ravitse levittämällä puutarhakompostia keväisin paria senttiä

alkukesä

3–5 m

I–VI

Hoida syreeniä oikein ja saat puutarhaan pitkäikäisen arvokasvin. Tarjolla on lukuisia lajeja ja lajikkeita, joista voit kasvattaa puun, pensaan, aidanteen tai pienen ruukkupuun.

Syreenin hoito

Valitse syreenille aurinkoinen–puolivarjoinen kasvupaikka, jossa on vähintään 50 cm paksu, huokoinen, hikevä ja runsasmultainen kasvualusta. Syreeni ei kaipaa kastelua, kun taimi on juurtunut kasvualustaan. Ennen kuin taimi kasvattaa uusia versoja lehtineen, istutusta on syytä kastella säännöllisesti viikoittain, helteellä pari kertaa viikossa. Ravitse syreeniä ja lisää maan multavuutta levittämällä juuristoalueelle keväisin pari senttiä valmista puutarhakompostia. Kalkitse tarvittaessa, tavoite -pH on noin 6,5.

Hei tilaaja!

Lue lisää syreeneistä seuraavista jutuista:

–  Jalot pihasyreenit – näin onnistut (6/2021)
– Pensaista tuoksuvin (5/2020)
– Syreenien lumoissa (6/2013)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt