Kartanoruusu

Kartanoruusu ’Pikkala’ (Rosa Centifolia-Ryhmä) on löytynyt Siuntiosta Pikkalan kartanon puutarhasta ja se on saanut nimensä löytöpaikan mukaan. Sitä on kasvanut muun muassa Porvoossa Fredrika Runebergin puutarhassa.

Suomalainen ruusu Siuntiosta

Kartanoruusu ’Pikkala’ on tiheäkasvuinen ja -piikkinen, hieman kaartuvaversoinen pensas, mutta kuitenkin pystympi kuin useimmat kartanoruusut. Siinä onkin ranskanruusujen piirteitä, ja se on todennäköisesti ranskan- ja kartanoruusun risteymä. Omajuurisena se kasvattaa hillitysti juurivesoja. Pensas kukkii edellisen vuoden versoilla.

Kolmisen viikkoa kestävä kukinta alkaa heinäkuun alussa tai puolessa välissä. Vahvasti tuoksuvat ja kerrannaiset kukat ovat väriltään aniliinit, joissa näkyy hieman vaaleaa marmorointia. Oransseja kiulukoita kehittyy vaihtelevasti.

Kartanoruusu ’Pikkala’ Rosa Centifolia-Ryhmä

Kartanoruusu 'Pikkala'

aurinko

ilmava, läpäisevä ja keskiravinteinen

keskikesä

50–100 cm

I–III

Kartanoruusu ’Pikkala’ Rosa Centifolia-Ryhmä

Kartanoruusun kasvatus

Istuta kartanoruusu aurinkoiseen ja suojaiseen kasvupaikkaan, kasvualusta saa olla ilmava, läpäisevä ja keskiravinteinen. FinE-kartanoruusu ’Pikkala’ talvehtii Etelä-Suomessa vyöhykkeillä I–III. Puutumattomat versojen kärjet paleltuvat toisinaan.

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

Pikkalan nimikkoruusu (nro 2/2019)
Kultajyvät/Elävää historiaa (nro 7/2016)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt