Marjapensaiden hoito

Marjapensaiden perushoitoon kuuluu maltillinen leikkaus ja lannoitus. Mustaherukat ja pensasmustikat saattavat tarvita tukemista.

Marjapensaiden kastelu, lannoitus ja leikkaus

Jos pensas ei jaksa kasvattaa uusia versoja, syynä voi olla typen ja muiden ravinteiden puute tai liian kuiva kasvupaikka. Toisaalta liikaa typpeä saanut marjapensas kasvattaa vain versoja ja kukkii huonosti. Lannoita pensasta tarvittaessa ravinnevalmisteilla, vihermassalla, kompostilla tai lannalla heti keväällä kasvun alkaessa. Luonnonmukaiset typettömät tai vain vähän typpeä sisältävät syyslannoitteet sopivat marjapensaille myös kevätlannoitukseen. Lannoitteet liukenevat paremmin, kun sekoitat ne pintamultaan ja kastelet heti levittämisen jälkeen. Tarvittava lannoitusmäärä riippuu pensaan koosta ja satomäärästä.

Herukka hyötyy kuivana kesänä kastelusta kukinnan ja sadonkorjuun välisenä aikana. Kastelu suurentaa marjakokoa ja nopeuttaa versokasvua, joka taas vaikuttaa seuraavan vuoden satoon.

Nuorenna vanhoja marjapensaita poistamalla vanhimpia versoja vuoden parin välein. Leikkaa versot poikki lähes maan rajasta. Vanhojen versojen poisto kiihdyttää uusien kasvua.

Elvytä marjapensaat keväällä kevyellä lannoituksella ja kastelulla.
Elvytä marjapensaat keväällä kevyellä lannoituksella. Varo liiallista typpilannoitusta, sillä se heikentää marjontaa. Kastelu nopeuttaa ravinteiden imeytymistä.

Marjapensaiden tukeminen

Herukkapensaat, etenkin vanhat mustaherukkalajikkeet tarvitsevat yleensä tukea. Tuet voi hankkia valmiina puutarhamyymälästä tai ne voi nikkaroida itse. Karviaiset ja punaherukat ovat yleensä pystykasvuisia eivätkä tarvitse juurikaan tukea. Pensasmustikoilla tuennan tarve riippuu paljolti lajikkeesta.

Marjapensaat kannattaa tukea, jotta marjoja täynnä olevat oksat eivät lamoa maahan.
Marjapensaat kannattaa tukea, jotta marjoja täynnä olevat oksat eivät lamoa maahan.

Marjapensaiden suojaaminen rastailta

Etenkin punaherukat ja pensasmustikat ovat rastaiden mieleen, joten sato kannattaa suojata verkoilla ja pelättämillä. Myös mustaherukat maistuvat linnuille, mutta viherherukat ja karviaiset saavat yleensä olla rauhassa.

herukat-rastassuojaot500x
Marjasato kannattaa suojata tiheäsilmäisellä verkolla, jos pihapiirissä lentelee rastaita ja muita marjarosvoja.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt