Omenapuun kasvatus

Omenapuu on parhaimmillaan kotipuutarhan koristeellinen sydän. Kestävät lajikevalinnat, oikea kasvupaikka, huolellinen istutus sekä nuoren puun hyvä hoito takaavat runsaan sadon. Katso 20 vinkkiä ja kasvata satoisa omenapuu!

Omenapuun valinta

  1. Valitse omenalajikkeet oman kasvuvyöhykkeesi mukaan ja hanki taimet mieluiten lähitaimistolta. Mieti, mihin käyttötarkoitukseen omenoita kasvatat. Kesän herkkuomenat ovat eri lajikkeita, kuin pitkään varastossa säilyvät syys- ja talviomenat.
  2. Kiinnitä huomiota lajikkeiden taudinkestävyyteen. Monet vanhemmat suosikkilajikkeet kärsivät valitettavasti omenaruvesta ja muumiotaudista.
  3. Hyvä taimi on elinvoimainen ja terve. Siinä ei ole näkyviä vaurioita tai tuholaisia, ja sen lehdet ovat terveen vihreät. Oksat ovat runkoa ohuempia ja ne levittyvät avoimessa kulmassa eri suuntiin. Taimipaakku pysyy koossa hyvin kehittyneen juuriston ansiosta.
  4. Taimistoilla omenapuun taimet ovat pääsääntöisesti 2–4-vuotiaita. Aikaisin satoikään tulevat lajikkeet saattavat tehdä satoa jo istutusvuonna, mutta tyypillisesti omenoita saa 3–5 vuoden kuluttua puun istutuksesta. Kasvupaikka, perusrunko sekä puun hoito vaikuttavat myös satoikään.
Omenalajiketta valitessa mieti, haluatko syödä herkkuomppuja suoraan puusta vai säilöä satoa varastoon talven varalle.

Omenapuun kasvupaikka

5. Istuta omenapuu valoisalle, suojaisalle paikalle. Aurinko on edellytys hedelmien sokerin muodostukselle. Istutuspaikka saa olla hieman ympäröivää aluetta ylempänä. Varmista, että puulla on runsaasti tilaa kasvaakseen täyteen kokoonsa.

6. Omenapuu suosii lämmintä, kuohkeaa maata. Muiden hedelmäpuiden tavoin se ei pidä maan märkyydestä. Savimaalla istuta omenapuu loivaan kumpareeseen.

7. Kalkitse kasvualusta ennen istutusta. Sopiva maan pH-arvo on 6,5. Lapiollinen tai puoli ämpäriä kalkkia puuta kohden on riittävä määrä. Sekoita kalkki pintamullan sekaan.

8. Astiataimia voi istuttaa toukokuun alusta syyskuun loppuun kasvuvyöhyke huomioiden. Kosteilla mailla kevätistutus toimii parhaiten, kun taas kuivilla mailla voi suositella syysistutusta.

Omenapuu elää vuosikymmeniä ja kasvaa sekä korkeutta että leveyttä. Istuta omenapuu paikkaan, jossa sillä on riittävästi tilaa varttua.

Omenapuun istutus

9. Kastele istutuskuoppa jo edeltävänä päivänä, jotta vältyt kuraisuudelta istutuksen ja maan tiivistämisen yhteydessä. Kastele taimipaakku läpimäräksi ennen istutusta.

10. Istutuslannoitukseksi soveltuu kohtuullisesti istutuskuoppaan annosteltu moniravinteinen, vähätyppinen puutarhalannoite tai kompostimulta.

11. Avaa juuripaakkua hieman alaosastaan, varsinkin jos juuret ovat lähteneet kiertymään. Poista paakun pinnasta rikkakasvit.

12. Sopiva istutussyvyys on sentin tai kaksi taimiastiaa syvempään siten, että paakun päälle tulee hieman multaa. Tiivistä multa paakun ympäriltä, mutta varo runnomasta sitä päältäpäin. Tasoita lopuksi pintamulta.

13. Istutusleikkausta ei yleensä tarvita, mutta sen voi tehdä, mikäli taimessa on ylipitkiä tai huonokulmaisia versoja.

14. Tue omenapuu parin metrin korkuisella kepillä, jonka asetat lähelle runkoa. Upota keppi noin puolen metrin syvyyteen. Käytä tukisidontaan joustavaa, leveähköä sidontanarua, ja tue taimi parista kohdasta. Tukikeppi on tarpeen parin vuoden ajan, hillittykasvuisilla puilla läpi elämän. Tarkkaile tukisidosta ja löysää sitä puun kasvun myötä.

Muokkaa istutuspaikka noin neliömetrin alalta kuohkeaksi ja sekoita samalla kalkki mullan sekaan.

Omenapuun hoito

15. Nuori puu tarvitsee hoitoa päästäkseen hyvään kasvuun. Istutus kannattaa siis ajoittaa siten, että itsellä on mahdollisuus olla paikalla puuta hoitamassa.

16. Huolehdi kastelusta koko ensimmäisen kesän ajan, ellei sada säännöllisesti. Anna vettä 1–2 kertaa viikossa lämpötila ja maalaji huomioiden. Omenapuu ei pidä märkyydestä. Kääpiöiviä omenapuita kastellaan säännöllisesti joka kesä.

17. Älä päästä nurmikkoa kasvamaan puun tyvelle, sillä varsinkin nuoret puut kärsivät siitä. Suosi juuristoalueella katteita ja maanpeitekasveja.

18. Lannoita omenapuuta maltillisesti, sillä voimakas lannoitus rehevöittää kasvua ja altistaa puun pakkasvaurioille. Kypsää kompostimultaa voi levittää juuristoalueelle. Raemaiset lannoitteet saa paremmin juuriston ulottuville tekemällä maahan rautakangella reikiä, joihin lannoiterakeet pudotetaan. Typpipitoisen lannoitteen antaminen keväällä on tärkeää, mikäli nuoren puun kasvu on edellisenä vuonna ollut heikkoa. Lannoituksen tarvetta voi päätellä versojen kasvusta – nuorilla puilla sopiva vuosittainen kasvu on Etelä-Suomessa 30–40 senttiä, pohjoisessa kymmenen senttiä vähemmän. Vanhoilla puilla pieneksi jäävät hedelmät ja hailakka lehtien väri kertovat lannoituksen tarpeesta. Hyvässä maaperässä omenapuu voi pärjätä ilman lisälannoitusta. Älä anna typpipitoisia lannoitteita enää heinäkuun puolivälin jälkeen, sillä se häiritsee omenapuun talveen valmistautumista.

Ei mikään ihme, että omenapuu on suomalaisten kotipihojen kestosuosikki!

Omenapuun pölytys

19. Ristipölytys takaa parhaan sadon, joten puutarhassa on hyvä olla useita eri omena­lajikkeita. Hyviä pölyttäjiä ovat muun muassa ’Antonovka’, ’Keltakaneli’, ’Punakaneli’, ’Huvitus’, ’Pekka’, ’Särsö’ ja ’Valkea kuulas’. Tiiviillä asuinalueella myös naapuripihan puut voivat toimia pölyttäjinä. Olennaista on, että puut ovat kukassa yhtä aikaa.

20. Kimalaiset ja mehiläiset ovat omenan tärkeimpiä pölyttäjiä. Jos kukinnan aikaan on viileää ja tuulista, niiden lentäminen vaikeutuu ja pölytys jää vajaaksi. Myös paahtava helle lyhentää kukinnan kestoa niin, että kunnon pölyttymistä ei ehkä ehdi tapahtua. Hedelmöittymisen kannalta optimaalisin sää on noin +20-asteinen ja tyyni.

Omenapuut kukkivat touko-kesäkuussa. Ristipölytys takaa parhaan sadon.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt