Omenapuun leikkaus

Omenapuun leikkauksen tavoitteena on harventaa puun latvusta. Kun tuuli pääsee puhaltamaan latvuksen läpi, kasvitaudit pysyvät paremmin loitolla. Samalla kukat ja hedelmät saavat enemmän valoa.

Milloin omenapuuta leikataan?

Omenapuuta voi leikata kevättalvella ja loppukesästä. Säännöllinen leikkuu ylläpitää versokasvua. On parempi poistaa ylimääräisiä oksia vuosittain, silloin kun oksat ovat vielä pieniä. Liian harvoin tehty ja runsaus leikkaus pienentää satoa ja saa puun kasvattamaan paljon vesiversoja.

Talvella omenapuun leikkaus on hyvä ajoittaa leudolle päivälle, jotta leikkuukohdat eivät heti jäädy. Etelä-Suomessa hyvä leikkuuajankohta on yleensä maaliskuun puolivälistä huhtikuun alkuun, Keski- ja Pohjois-Suomessa vähän myöhemmin pakkasista riippuen.

Kesäleikkauksessa hyvä ajankohta on heinäkuun puolivälistä elokuulle. Myöhemmin syksyllä leikatessa sienitautien riski kasvaa. Kesäleikkaus ei kiihdytä kasvua samalla tavalla kuin maalis-huhtikuussa tehty kevätleikkaus.

Omenapuun harvennustarvetta on helpoin arvioida kesällä, kun puu on täydessä lehdessä. Kesäleikkauksessa poistetaan pääsääntöisesti vain saman kesän kasvua.

Miten omenapuuta leikataan?

Omenapuun leikkauksella tavoitellaan sellaista latvuksen muotoa, joka on kestävä ja ilmava. Kun kukka-aihiot saavat paljon valoa, puu tuottaa paremman sadon.

Aloita leikkaaminen suurimmista poistettavista oksista. Tällöin kokonaisuus on helpompi hahmottaa ja poistettavien oksien kokonaismäärä pysyy kohtuudessa.
Silmut ovat jo alkaneet aueta, joten tätä omenapuuta ei pitäisi enää leikata. Seuraava sopiva leikkausaika on heinä-elokuussa. Samalla voi tehdä raakileharvennuksen.

Satoikäisen omenapuun leikkaus

Jos puuta on leikattu säännöllisesti, hoitoleikkauksessa tarvitsee poistaa lähinnä ohuita, halkaisijaltaan alle parin sentin paksuisia oksia. Jos uusia versoja kasvaa niukasti, voit elvyttää kasvua leikkaamalla 1–2 vanhaa isoa oksaa. Leikkaa isoja oksia korkeintaan noin 5 vuoden välein.

LEIKKAA OMENAPUUSTA:

 • Kuolleet versot.
 • Piiskamaiset, suoraan ylöspäin kasvavat oksat eli niin sanotut vesiversot.
 • Latvuksen sisäänpäin kasvavat oksat.
 • Hyvin jyrkässä kulmassa ylöspäin kasvavat oksat.
 • Toisiaan hankaavista oksista se, jolla on kapeampi eli huonompi oksakulma.
 • Liian lähekkäin kasvavista oksista heikompi.
omenapuun-leikkaus-ohje1050x

Nuoren omenapuun leikkaus

Ohjaa nuoren (alle 10-vuotiaan) puun kasvua vuosittain. Pohjoisessa puuta leikataan säästeliäämmin kuin etelässä ja sen annetaan kasvaa korkeutta. Tavoitteena on kasvattaa puuhun tasaisesti vaakasuoria vahvoja oksia.

 • Typistä latvaversosta kolmannes.
 • Lyhennä pitkiä, roikkuvia sivuversoja jonkin verran.
 • Poista liian terävässä kulmassa suoraan ylöspäin kasvavat oksat.
 • Poista liian tiheässä, alle 15 sentin päässä toisistaan kasvavista oksista heikompi tai huonommassa kulmassa kasvava oksa.
 • Omenapuun latvaan kehittyy vuosittain 3–5 oksaa. Jätä näistä jäljelle kaksi vahvinta, eri suuntiin kasvavaa oksaa.
 • Kiehkuran ylintä, pystykasvuista versoa kutsutaan kilpalatvaksi. Poista kilpalatva vuosittain ja typistä latvaverson pituudesta 1/3 pois.

Ison oksan poisto omenapuusta

Oikea leikkuukohta on erityisen tärkeä, kun poistat omenapuusta isomman oksan (halkaisija yli 3 cm).

 • Sahaa oksa ensin poikki pidemmältä. Lyhyt oksatappi on helpompi sahata oikeasta kohtaa, kun et joudu kannattelemaan toisella kädellä painavaa oksaa.
 • Oksan ja rungon välissä on paksumpi kohta, jota sanotaan oksankaulukseksi.
 • Leikkaa oksa kauluksen ulkopuolelta.
 • Oksankauluksessa muodostuu uutta solukkoa, joka umpeuttaa haavapinnan.

Teleskooppileikkurilla yllät korkealle

Teleskooppileikkuri on oivallinen työväline puiden leikkuussa. Teleskooppivarteen on saatavilla erilaisia leikkuupäitä, kuten sakset ja saha.

Teleskooppileikkurin saksipäällä on helppo poistaa vesiversoja.
Paksumpien oksien leikkaamiseen kannattaa käyttää sahaa.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt