Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsan kasvattaminen on helppoa. Lyhyt esikasvatus aikaistaa satoa. Kesäkurpitsa vaatii paljon vettä, ravinteita ja tilaa, joten se soveltuu parhaiten kasvimaalle ja lavaviljelyyn. Ruukkuviljelyssä kannattaa suosia kompakteja patiolajikkeita.

Kesäkurpitsan kasvatus

Kesäkurpitsan kasvattaminen on helppoa. Lyhyt esikasvatus aikaistaa satoa. Aloita taimikasvatus toukokuun alkupuolella valoisalla ikkunalla. Etelä-Suomessa siemenet voi kylvää myös suoraan ulos, kun maan lämpötila on 12–15 asteen tienoilla.

Kylvä siemenet esikasvatukseen 6–8 sentin ruukkuihin. Kun taimessa on sirkkalehtien lisäksi vain 1–2 kasvulehteä, se tottuu ulkoilmaan paremmin kuin isoksi kasvanut taimi.

Totuta taimet vähitellen viileään ulkoilmaan muutaman tunnin ulkoilulla kerrallaan. Kurpitsan isot ja pehmeät lehdet kärsivät helposti ulkosalla. Vie taimet ulos harson alle tai kannelliseen viljelylaatikkoon.

Ruukkukasvatukseen kannattaa valita kompakti lajike. Ruukkuviljelmän hedelmät kannattaa korjata melko pieninä ettei sadontuotanto tyssää. Kuvassa lajike ’Pic n Pic’.

Kesäkurpitsan istutus

Kesäkurpitsa on kylmänarka, joten sitä ei kannata istuttaa liian aikaisin. Valitse kurpitsoille lämmin ja tuulensuojaisa paikka. Istuta kurpitsat ulos toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa sään mukaan. Kasvuharso kannattaa pitää taimien yllä kukintaan saakka. Jos lämpötila laskee 10 asteen alapuolelle, kasvu tyssää.

Lavakaulukseen mahtuu 1–2 taimea, kun kesäkurpitsojen taimiväli on 70–100 cm. Kesäkurpitsan voi istuttaa myös kasvusäkkiin tai ruukkuun, mutta ruukkuviljelyyn kannattaa valita pienikasvuinen lajike.

Poista taimi varovasti ruukusta rikkomatta multapaakkua. Istuta taimi kalkittuun ja luomulannoitteella lannoitettuun maahan samaan syvyyteen kuin mitä se oli ruukussa. Istuta vähintään kaksi taimea lähekkäin tai valitse itsepölyttävä lajike.

Kastele taimi istutuksen yhteydessä ja sen jälkeen muutaman päivän välein. Pienelle taimelle riittää litra vettä kerrallaan. Katteeksi sopii kosteutta pidättävä nurmisilppu, joka hillitsee samalla rikkaruohojen kasvua.

Etelä-Suomessa kesäkurpitsan siemenet voi kylvää myös suoraan kasvilavaan tai viljelylaatikkoon. Kansi lämmittää lavaa. Lämpiminä päivinä kantta on hyvä siirtää syrjään, ettei kurpitsantaimille tule liian kuuma.

Kesäkurpitsan hoito

Kesäkurpitsan tärkeimmät hoitotoimenpiteet ovat kastelu ja lannoitus. Roteva kasvu vaatii ravinteita ja suuret lehdet haihduttavat runsaasti. Jatka kastelua koko kesän. Anna täysikokoiselle kesäkurpitsalle kerralla vettä noin 10 litraa.

Taimen päällä kannattaa pitää kasvuharsoa, jos päivälämpötila jää alle + 10 °C asteen. Ota harso pois, kun kukat avautuvat, jotta pörriäiset pääsevät pölyttämään kesäkurpitsat.

Heikko kasvu voi johtua ravinteiden puutteesta tai kylmästä säästä. Jos kasvu on heikkoa juhannuksen tienoille asti, anna kesäkurpitsalle lisää kanankakkaa tai kompostoitua hevosenlantaa.

Poista kuihtuneet kukat ja pilaantuneet alut ja nostele tarvittaessa hedelmiä kostean katteen päältä vaikkapa kivelle. Jos kasvusto on rehevä, poista myös kookkaita lehtiä kukkien ja hedelmien päältä.

Suuri kasvusto vaatii paljon vettä ja ravinteita.

Kesäkurpitsan kukkien pölyttäminen

Kesäkurpitsa tekee sekä hede- että emikukkia. Molemman kukkatyypin on oltava avoinna samaan aikaan, jotta pölytys onnistuu. Onneksi ihminen voi auttaa, jos pölyttäjiä ei näy. Nypi poikakukasta terälehdet irti ja tupsuta hedeosaa tyttökukkaan. Apuna voit käyttää sivellintä tai pumpulipuikkoa.

Hede- eli tyttökukan erottaa siitä, että sen varressa on jo ihan pienenä kurpitsan alku. Emi- eli poikakukan varsi on ihan ohut kukkaan saakka.

Hei tilaaja!

Lue koko juttu ”Kesän parhaat kurpitsat” Kotipuutarhan numerosta 5/2019.

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt