Kirsikkapuut

Toukokuussa kukkiviin kirsikkapuihin (Prunus) yhdistetään usein ajatus niiden upeasta, lyhytkestoisesta kukinnasta, Japanista kasvin kotimaana, unohtamatta niiden herkullisia luumarjoja. Mutta miksi kaikkien kirsikkapuiden marjat eivät ole syömäkelpoisia?

Kukinnan vai sadon vuoksi?

Prunus-sukuun sisältyy kirsikoiden lisäksi luumuja, manteleita, tuomia, aprikooseja ja persikoita. Karkeasti jaoteltuna kirsikoilla ja luumuilla on sarjakukinnot, tuomilla taas tertut. 

Japanilaisten jalostamat vaaleanpunaisena kukkivat kirsikkapuut eivät tuota syömäkelpoisia hedelmiä ja valitettavasti nämä kauneimmat, punasävyiset ja kerrannaiset lajikkeet viihtyvät vain erityisen lämpimillä paikoilla Etelä-Suomessa. Punakukkaisista kirsikoista kylmänkestävin on rusokirsikka, joka tuottaa marjoja vain harvoin. 

Euroopassa on keskitytty hedelmälajikkeiden jalostuksen vuoksi hyödyntämään lähinnä valkokukkaisia imeläkirsikkaa (Prunus avium) ja hapankirsikkaa (Prunus cerasus). Meillä Suomessa istutetaan lähinnä jälkimmäistä hedelmien vuoksi. Parhaimmillaan hapankirsikan marjojen maku on lämpimän ja kuivan kesän jälkeen. Kuitenkin myös osa hapankirsikoista on hedelmättömiä, kuten kauniisti kukkiva nappikirsikka ’Rhexii’.  

kirsikka

aurinkoinen

läpäisevä, multainen maa

kalkkinen kasvualusta

kevät–alkukesä

200–800 m

I–III (IV–V)

kirsikka Prunus

Näin onnistut kirsikkapuun kasvattamisessa

  • Istuta kirsikkapuut valoisalle paikalle, jossa se on suojassa kylmältä pohjoistuulelta.
  • Puu kaipaa lisäksi aurinkoa ja sen tulisi saada vähintään kuusi tuntia suoraa auringon valoa päivässä.
  • Kirsikkapuut viihtyvät parhaiten läpäisevässä multaisessa maassa, jossa on runsaasti kalkkia. 
  • Tue puun runko pariksi ensimmäiseksi vuodeksi istutuksen jälkeen, jotta puu juurtuu kunnolla. Muista löysätä sidettä tarvittaessa.
  • Huolehdi, että kirsikkapuun juuristoalue on rikkaruohoton. Kata se esimerkiksi puunkuorikkeella. Älä kuitenkaan levitä katetta tai maanparannusainetta kiinni runkoon!
  • Latvan oksia ei tarvitse yleensä leikata. Jätä kirsikkapuun leikkaus mieluiten heinä-elokuuhun, jolloin haavat eivät vuoda.

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

– Kirsikan leikkaus ja syyslannoitus (nro 8/2018)
– Prunus-suvun kukkivat pensaat (nro 10/2017)
– Prunus – Koristeelliset kirsikkapuut (nro 10/2016)
– 32 vinkkiä: Leikkaa pihapuita oikein (nro 2/2016)
– Istuta oma kirsikkapuu (nro 6/2016)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt