Sammalet

Luonnonkasvina sammalia ilmestyy sinne, missä niiden kasvupaikkavaatimukset täyttyvät. Puutarhojen nurmialueilla sammalta näkyy eniten keväisin, sillä se lähtee kasvuun nurmiheiniä alhaisemmissa lämpötiloissa. Kesän mittaan kun nurmen kasvu kiihtyy, sammal jää nurmikon jalkoihin. Samaa ilmiötä voi havaita myös leutoina talvina.

Sammalten biologiaa

Lehtisammaleilla on varsi ja lehdet, joiden haaroittuminen ja sijainti ovat joillekin lajeille rakenteellisia tuntomerkkejä. Toisilla lajeilla varren päähän muodostuu lehdistä selvä latvus, jota päältäpäin tarkastelemalla voi nähdä eroja lajien välillä. Kasvupaikka ja kasvutapa sekä itiöpesäkkeiden sijainti ja muoto auttavat myös tunnistamaan lajeja silmämääräisesti. Myös sammaleen väri tai tarkemmin sävy on yksi tuntomerkeistä, mutta kasvupaikka vaikuttaa saman lajin sisälläkin väriin. Huomioitavaa on myös sään vaikutus. Syksyn kylmien öiden tullen antosyaanit muuttavat valoisien soiden rahkasammalkasvustoja punaiseksi.

Eri sammalien kasvuvaatimukset vaihtelevat. Osa viihtyy valoisassa ja kuivassakin, toiset kaipaavat kosteutta ja varjoa. Myös kasvualustan happamuusvaatimus vaihtelee ja osa on yleisestä käsityksestä poiketen kalkinsuosijoita.

Sammallajeja

Sammalten tunnistaminen ei aina ole helppoa – eri sammallajeja löytyy Suomesta useita satoja. Tässä niistä muutamia.

Kivikynsisammal
Kivikynsisammal (Dicranum scoparium) kiinnittyy kangasmaastossa usein tiukasti kiveen tai kallioon. Sen samansuuntaan kaareutuvat latvat ovat kynsimäiset.
Niittyliekosammal (Rytidiadelphus squarrosus) ilmestyy nurmikkoon itsestään. Se onkin tästä syystä yleisin sammallaji puutarhoissa.
Korpikarhunsammal (Polytrichum commune) on kuohkea matto varjoisten havuistutusten ja metsäisten varpujen aluskasvina.
Itiöpesäkkeet auttavat karhunsammalen tunnistamisessa.

Lue lisää sammalista. Näköislehtiarkistostamme löydät mm. seuraavat jutut:

  • Sammelet puutarhassa – Kotipuutarha 8/2020
  • Sammalta puutarhaan – Kotipuutarha 10/2015

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt