Väinönputki

Vuoden 2020 maatiaiskasviksi valittu väinönputki (Angelica archangelica) on vanha mauste- ja rohdoskasvi, joka on luonnossa rauhoitettu Oulun ja Kainuun eteläpuolella.

Pohjolan vanhin hyötykasvi

Lapissa luonnonvaraisena esiintyvää väinönputkea kasvaa yleisesti kosteilla paikoilla ja kasvi versoo lumen alla varhain keväällä. Se kasvaa noin parimetriseksi ja kukkii kesä-heinäkuun vaihteessa. Mikäli varren leikkaa ennen kukintaa, kasvi pysyy monivuotisena. 

Väinönputki lisää hyönteisten- ja lintulajiston monimuotoisuutta ja houkuttelee puutarhaan erityisesti perhosia ja hyödyllisiä petohyönteisiä. Koko kasvin voi myös hyödyntää ruoanlaitossa ja sitä käytetään lisäksi rohdoskasvina. 

Väinönputki

aurinkoinen

kostea ja runsasravinteinen kasvualusta

keskikesä

50–150 cm

Väinönputki sisältää psoraleeneja, jotka aiheuttavat rakkuloita joutuessaan aurinkoisella säällä kosketuksiin ihon kanssa.

Kasvata väinönputkea

  • Koska väinönputki on valtaosassa Suomea rauhoitettu, tulee kasvi hankkia joko taimena tai siemeninä.
  • Mikäli kasvatat sitä siemenistä, kylvä väinönputkea puutarhaan syksyllä pian siementen kypsymisen jälkeen, sillä siemen tarvitsee kylmäkäsittelyn. Kylvökset itävät keväällä ja syksyllä taimet voi siirtää esimerkiksi harjupenkkiin.
  • Väinönputki viihtyy valoisalla paikalla ravinteikkaassa, kosteassa ja syvämultaisessa maassa. Mikäli kasvi ei saa riittävästi vettä, se aloittaa kukkavarsien muodostamisen, jolloin kasvin juuri jää lyhyeksi.
  • Kateaineet parantavat lehti- ja juurisadon määrää.
  • Kerää heinä-elokuussa siementen ollessa keltaisen ruskeita kokonaiset kukkavarret talteen tulevan vuoden siemenpankkia varten. Kuivata kukkavarsia viikon verran, jotta siemenet varisevat helposti.

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

Villiyrttien tuntija (nro 6/2020)
Uusi vuosi, uudet siemenet (nro 1/2020)
Kauneutta luonnosta  (nro 7/2018)
Puhtia ja unelmia yrteistä (nro 10/2014)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt