Isotähtiputki

Siemenistä leviävissä tähtiputkissa (Astrantia major) on villikukkien sitkeyttä ja keveyttä. Ne kukkivat miltei koko kesän sekä valoisilla paikoilla että lehtimetsän varjoissa.

Kauan kukkiva perenna

Isotähtiputki on keskikorkea, hikevien lehtimetsien ja niittyjen perenna. Kukintojen väri vaihtelee valkoisesta tummanpunaiseen, ja versot ovat joillakin lajikkeilla viininpunaiset. Isotähtiputki kuuluu sarjakukkaiskasveihin, vaikka kukinnot eivät näytäkään tyypillisiltä sarjoilta, sillä värikkäät suojuslehdet ovat jopa komeammat kuin pikkuruiset kukat. Tähtiputki kukkii kesäkuun puolivälistä elokuuhun. Tähtiputket kukkivat kauan, kestävät leikkona pitkään ja ovat kauniit myös kuivattuna.

Isotähtiputki.

Isotähtiputki

aurinko–puolivarjo

tuore, kostea ja hikeävä kasvualusta

keskikesä

50–80 cm

Isotähtiputki 'Moira Reid'.
Isotähtiputki ’Moira Reid’.

Kestävä perenna puolivarjoon

Isotähtiputki on parhaimmillaan puolivarjossa, paahteessa lehdet ruskettuvat herkästi. Tee tähtiputken kasvualustasta läpäisevä, lisää savimaahan hiekkaa ja kompostia. Muotoile istutusalueesta loiva kumpu, josta liika vesi pääsee pois. Kalkitse maata reilusti. Lannoita vain tarvittaessa ja maltillisesti.

Isotähtiputki.

Loistava leikkokukka

Tähtiputket ovat hyviä leikko- ja kuivakukkia. Kun varret leikataan veden alla ja alimmat lehdet poistetaan, kukat kestävät maljakossa kauniina pari viikkoa. Kuivattavat kukkavarret kannattaa poimia ennen siementen muodostumista ja kuivattaa varjossa kukat alaspäin.

Isotähtiputki on Maatiaisen valitsema Vuoden 2023 maatiaiskasvi.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt