Kultapallo

Kultapallo (Rudbeckia laciniata) ’Goldball’ on oikeastaan kerrannainen syyspäivänhattu. Sen pitkät varret eivät pysy tukematta pystyssä, ellei varsia latvo. Seinänvierustalla tukeminen onnistuu helposti narulla. Kultapallo aloittaa kukintansa yleensä elokuun alussa.

Syyspäivänhattu yltää puolentoista, kostealla kasvupaikalla jopa yli kahden metrin korkeuteen. Varret haarautuvat latvasta ja päättyvät keltaisiin kukkiin, jotka avautuvat elokuussa. Koostaan huolimatta kasvi näyttää sirolta, sillä varret ovat kohtalaisen ohuet ja kukat ovat pienehköt. Kevyiden kukkien ansiosta versot eivät painu maata vasten kuten raskaan kerrannaiskukkaisilla lajikkeilla.

Syyspäivänhatun kerrannaisia viljelymuotoja kutsutaan kultapalloiksi. Sekä yksinkertainen perusmuoto että kultapallot ovat terveitä ja pitkäikäisiä perennoja. Tunnetuin kultapallo ’Goldball’ tuli Euroopan markkinoille 1800-luvun lopussa ja hyvin pian myös Suomeen.

Räystäitä hipovan Goldball-lajikkeen sijasta puutarhaan voi istuttaa vain 80–95 senttiä korkean ’Goldquellen’. Se pysyy pystyssä ilman tukea lähes pallomaisista, sitruunankeltaisista kukistaan huolimatta.

kultapallo

aurinkoinen

tuore, runsasravinteinen ja syvämultainen kasvualusta

loppukesä

80–250 cm

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

Kestävää kauneutta (nro 10/2014)
Asteraceae – Syyskesän upeat mykerökukkaiset (nro 8/2012)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt