Auringonkukka

Loppukesän väripilkku, auringonkukka (Helianthus), on nimensä mukaisesti kuin pieni aurinko, jonka siemenet ja niistä puristettava öljy ovat mitä parhainta ravintoa. Yksivuotisista auringonkukista löytyy lajikkeita piristämään niin puutarhaa, maisemapeltoja kuin ruukkupuutarhaakin. Koostimme alle vinkit, kuinka onnistut auringonkukkien kanssa.


Auringonkukkien sukuun kuuluu 65 lajia, joista isoauringonkukka (H. annuus) on tunnetuin. Perinteisesti auringonkukan laitakukat ovat keltaiset. Ne voivat olla myös kellanvalkoiset, oranssit, punaiset, viininpunaiset, lähes mustat tai kaksiväriset. Myös lehtilavan koko ja muoto vaihtelevat paljon auringonkukkalajin ja jopa lajikkeen mukaan.

Auringonkukka

aurinko

hikevä, runsasravinteinen ja peruskalkittu kasvualusta

keskiverto

30–300 cm

Loppukesän näyttävä kukkija

Usein isoauringonkukan sanotaan olevan helio- tai fototrooppinen, eli sen kukka kääntyy päivän mittaan aurinkoa kohti. Nuoren kasvin kukkanuput osoittavatkin aamulla yleensä itään ja illalla länteen, mutta varren puutuessa kukat eivät enää käänny vaan avautuvat valoisimpaan ilmansuuntaan, joka riippuu kasvupaikan olosuhteista.

Auringonkukka ’Suntastic Bicolor Rose and Yellow’.

Tiesitkö,

että 3–4-metrisiä jättiauringonkukkia kasvaa runsaasti suomalaisissa puutarhoissa, mutta ne jäävät silti kauas maailmanennätyksestä, joka kirjattiin vuonna 2014 Saksassa? Maailman korkein isoauringonkukka kasvoi 917 senttiä korkeaksi.

Näin kasvatat auringonkukkia

  • Valitse mahdollisimman aurinkoinen kasvupaikka pitkän kasvuajan vaativille lajikkeille. Matalat lajit ehtivät yleensä kukkaan myös puolivarjoisalla paikalla.
  • Kasvupaikan on hyvä olla tuulensuojainen, sillä korkeat auringonkukat kaatuvat herkästi kovassa tuulessa.
  • Auringonkukat viihtyvät hikevässä, runsasravintesessa ja peruskalkittussa (pH noin 6) kasvualustassa.
  • Istuta matalien lajikkeiden taimet 30 sentin välein, keskikorkeat lajikkeet 40 sentin ja isoimmat 50–60 sentin välein. Taimivaiheessa latvotut ja haarautuneet kasvit tarvitsevat enemmän tilaa kuin latvomattomat kasvit.
  • Sido yli kaksi metriä korkeat lajikkeet vankkoihin tukikeppeihin, vaikka kasvupaikka olisi tuulensuojainen. Suuret kukinnot ja lehdet tekevät kasvustosta herkästi kaatuvan, vaikka auringonkukilla on syvä paalujuuri. Matalia lajikkeita ei tarvitse tukea.
  • Poimi auringonkukkia maljakkoon, kun kukka on lähes täysin auki. Kukat säilyvät kauniina päivittäin vaihdettavassa maljakkovedessä 6–10 päivää.
  • Auringonkukat kylväytyvät helposti itse, jos ne jättää paikoilleen, ja uusia taimia kasvaa joka kesä. Siemeniä voi myös kerätä talteen seuraavaa kesää varten. Niistä ei välttämättä kuitenkaan kasva emokasvin kaltaisia jälkeläisiä.
  • Valitse ruukkutarhaan matalakasvuinen ja hyvin haaroittuva lajike. Kokeile esimerkiksi kauppanimellä Sunfinity ja Suntastic myytäviä moniversoisia auringonkukan risteymiä, jotka soveltuvat erityisen hyvin ruukkukasvatukseen ja leikkokukiksi. Ne myös kukkivat epätavallisen aikaisin ja kauan.

Hei tilaaja!

Lue lisää auringonkukista seuraavista jutuista:

Helianthus, maiseman piristäjät (nro 10/2020)
Keittiötarhan kultainen kukka (nro 4/2017)
Ruukku täyteen auringonkukkia (nro 4/2015)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

 

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt