Oopiumunikko

Yksinkertaiset oopiumunikot (Papaver somniferum)
ja sen jalostuneemmat muodot ovat kukkapenkin klassikoita. Hitaan taimivaiheen ohitettuaan ne eivät kaipaa varsinaista hoivaa. Tärkeintä on muhevamultainen kasvupaikka, joka kylpee auringon paisteessa.

Perinteinen koristekasvi

Oopiumunikot ovat yksivuotisia kylvökukkia, jotka sopivat erityisesti kesäkukkaryhmiin, koristeheinien joukkoon ja kedolle. Kun antaa unikon siementää, ne säilyvät kasvupaikallaan pitkiäkin aikoja. Hylätyissä puutarhoissa oopiumunikko tavataan Oulun korkeudelle asti satunnaisena viljelykarkulaisena tai -jäänteenä.

 oopiumunikko 'Lauren's Grape'
Oopiumunikko ’Lauren’s Grape’

Oopiumunikko

aurinko

vettäläpäisevä ja runsashumuksinen kasvualusta

ravitse maata runsaasti

peruskalkitus, sopiva pH on noin 6,5

keskikesä

30–80 cm

Oopiumunikko 'Sissinghurst White'
Oopiumunikko ’Sissinghurst White’

Oopiumunikon kasvatus

Sijoita oopiumunikot aurinkoiseen tai lievästi varjoisaan kasvupaikkaan. Vältä tuulista paikkaa, missä kukkien terälehdet varisevat turhan pian. Oopiumunikoiden paksu pääjuuri vahingoittuu helposti esimerkiksi taimia siirrettäessä, siksi ne kannattaa kylvää suoraan kasvupaikalle. Kasvualustan tulee olla hyvin vettä läpäisevää ja runsashumuksista. Kylvä siemenet avomaalle toukokuussa maan lämmettyä ja kuivahdettua muokkauskelpoiseksi.

oopiumunikko Papaver somniferum 'The Giant'
Oopiumunikko ’The Giant’

Herkkä leikkokukka

Oopiumunikot sopivat myös leikkokukiksi. Leikkaa kukkia maljakkoon, kun kukkanuput ovat täysin kehittyneet ja ovat juuri kääntyneet ylöspäin. Poimi kukkavarret mieluiten aamulla, kun nestejännitys on hyvä. Poimi siemenkotia kuivakukiksi. Kuivata kodat varsineen varjoisassa ja kuivassa paikassa.

Huomio!

Siemeninä Suomessa myytävät oopiumunikon koristekasvilajikkeet eivät ole huumekasveja eikä tuoreesta siemenkodasta erittyvällä maitiasnesteellä ole narkoottisia vaikutuksia.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt