Kosmoskukat

Yksivuotisten kosmoskukkien (Cosmos) lajikerunsaus ilahduttaa, ja ne ovat helppoja kasvattaa. Kosmokset kukkivat varmimmin auringon paahteessa, mutta kukat kestävät sadettakin.

Värikkäät kosmoskukat

Puutarhoissa kasvatetaan yleensä vain puna-, kelta- ja suklaakosmosta, vaikka kosmoskukkien sukuun luetaan peräti 35 lajia. Kosmokset ovat kotoisin Amerikan lämpimiltä ja trooppisilta aluilta, erityisesti Meksikosta. Kuumaan, kuivaan ja pitkään kasvukauteen tottuneet kesäkukat kannattaa esikasvattaa, jotta ne ehtivät varmasti kukkaan ennen syyshalloja – ainakin kun kyse on suklaakosmoksesta ja punakosmoksen myöhäisistä lajikkeista.

Kosmoskukka 'Velouette'
Kosmoskukka ’Velouette’

Kosmoskukat

aurinko

ilmava ja lämmin, esimerkiksi multava hietamaa

ravitse maltillisesti tai ei ollenkaan

kalkitse tai sekoita maahan lehtipuun tuhkaa

30–120 cm lajikkeesta riippuen

kosmos 'Hummingbird Pink' ja 'Xanthos'
Kosmoskukat ’Hummingbird Pink’ ja ’Xanthos’

Kosmoskukkien kasvatus

  • Kosmoskukat viihtyvät parhaiten auringossa. Kukinta on runsaampaa ja aikaisempaa kuin puolivarjossa. Kasvualustan tulisi olla ilmava ja lämmin esimerkiksi multava hietamaa. Ravitse maltillisesti tai ei ollenkaan, sillä runsas lannoitus tuottaa korkeita versoja ja voimakasta lehtikasvua kukinnan kustannuksella.
  • Istuta esikasvatetut taimet 30–45 sentin välein. Jos olet kylvänyt kosmokset suoraan avomaalle, harvenna pikkutaimia tarpeen mukaan.
  • Kastele vasta istutettuja taimia, kunnes ne ovat alkaneet kasvaa. Myöhemmin kastelu voi olla tarpeen pitkinä hellejaksoina.
  • Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa. Se edistää uusien nuppujen kehittymistä ja pidentää kukinta-aikaa syyspakkasiin.
  • Haaleassa maljakkovedessä kosmoskukat kestävät kauniina noin viikon, kun ne on poimittu kukkien avautuessa ja vesi vaihdetaan päivittäin.

Hei tilaaja!

Lue koko juttu Kuivan maan kukka – Kosmoskukat Kotipuutarha Kotipuutarha-lehden numerosta 5/2020

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt