Salviat

Yksivuotiset salviat kukkivat koko kesän, kun ne esikasvatettu hyvissä ajoin. Salviat suosivat aurinkoista lämmintä kasvupaikkaa, mutta sietävät kevyttä varjoa ja syyskylmiä.

Keskiaikainen rohtokasvi

Salvia-suvun nimi on johdettu latinan kielen parantaa ja pelastaa merkitsevistä sanoista. Ryyti- eli rohtosalviaa (S. officinalis) on hyödynnetty Välimeren alueella tuhansia vuosia yleislääkkeenä, ja lääkevoiteita on yhä tapana sanoa salvoiksi! Pohjolaan salvia levisi keskiajalla luostarien kautta.

Suomessa yksivuotisina ryhmäkasveina viljeltävät salviat ovat lähtöisin pääasiassa Amerikan mantereelta, missä ne ovat yleensä monivuotisia. Tutkimusmatkailija John Bartram (1699–1777) lähetti punasalvian Eurooppaan jo vuonna 1774, mutta vasta meksikolainen tulisalvia herätti puutarhaharrastajien huomion vuonna 1822. Sinisalvia esiteltiin viherhuonekasvina 1838.

Salvia 'Summer Jewel'
Punasalvia ’Summer Jewel Pink’ (Salvia coccinea). Kukat vaalean lohenpunaiset. Korkeus 30–50 cm.

Vaikka koristeellisia salvialajeja ei käytetä mausteina, niiden versoista ja kukista erittyy tuoksuvia eteerisiä öljyjä ryytisalvian tavoin. Tuoksut sekä kukkien värit ja mesi houkuttelevat perhosia ja mesipistiäisiä. Pitkätorviset huulikukat avautuvat pystyyn tähkäkukintoon, joka on nelisärmäisen varren latvassa. Lehdet sijaitsevat varressa kaksittain.

Härmesalvia ’Fairy Queen’.
Härmesalvia ’Fairy Queen’ (S. farinacea). Sinisessä teriössä on valkoinen läikkä. Kompakti, 30–45 cm.

Salviat

aurinko–puolivarjo

kuiva, tuore

keski–runsasravinteinen

lievästi hapan–neutraali, pH 6–7

kesä–syyskuu

25–60 cm, lajista riippuen

Sinisalvia.
Sinisalvia (S. patens) kukkii yleensä runsaimmin elo–syyskuussa. Noin 60 cm.

Salvioiden kasvatus

Sijoita salviat valoisaan tai puolivarjoisaan, mutta lämpimään paikkaan. Kivet ja ohut sorakate keräävät lämpöä. Salviat sietävät paahdetta ja kuivuutta.

Tee kasvualustasta hyvin vettä läpäisevä, noin 20 senttiä korkea kohopenkki. Peruslannoita ja -kalkitse kasvualusta vain tarvittaessa. Salviat pitävät runsas- tai keskiravinteisesta maasta, jonka pH on noin 6,5.

Kirjosalvia 'Blue Monday'.
Kirjosalvialla ’Blue Monday’ (S. viridis) on sinivioletit ylälehdet, jotka säilyttävät värinsä kuivattuina. Korkeus 30–50 cm.

Ruukkuun istutettaessa käytä kukka- tai kestomultaa. Ravitse pitkin kesää miedolla lannoitevedellä, jotta salvia jaksavat kukkia koko kasvukauden.

Istuta taimet entiseen kasvusyvyyteen. Useimmille salvialajikkeille sopiva lopullinen taimiväli on 25–30 senttiä.

Poista kuihtuneet kukinnot, mikä edistää uusien kukkien kehittymistä.

Hei lukija!

Lue koko juttu ”Salvia – Uutterat kukkijat” Kotipuutarha Kotipuutarha-lehden numerosta 8/2022.

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt