Laventeli

Tähkälaventeli (Lavandula angustifolia) on tuoksuva kaunotar, joka voi menestyä suojaisella kasvupaikalla monivuotisena.

Välimeren tuoksua

Erityisen kestävä on tähkälaventeli (Lavandula angustifolia) ’Hidcote Blue’, joka talvehtii suotuisilla paikoilla paikoin I–II-vyöhykkeillä. Hyviä kokemuksia laventelin talvehtimisesta on saatu kasvattamalla taimet siemenestä. Ensimmäiset kukkavarret voi katkaista, jotta kasvi ei tuhlaa energiaa aikaiseen kukintaan.

Laventeli

aurinko

hiekkapitoinen ja vettä läpäisevä kasvualusta

kalkitse multa

30–50 cm

loppukesä

Laventelia löytyy myös valkoisena.

Laventelin kasvatus

Valitse avomaalle istutettavalle taimelle mahdollisimman aurinkoinen kasvupaikka. Laventelin kasvualusta saa olla hiekkapitoista ja vettä läpäisevää, kevyttä ja kalkittua multaa. Laventeli hyötyy ruukun tarjoamasta lämmöstä. Kastele laventelia säännöllisesti, mutta anna pintamullan kuivahtaa kasteluiden välillä. Talvehtineet kasvustot kannattaa leikata ja siistiä keväällä, jolloin uusi kasvu pysyy tiiviinä. Voit myös leikata laventelin syksyllä alas ja kuivata versot nippuina roikottaen.

Kokeile talvettaa ruukkulaventeli viileässä ja valoissa huoneessa.

Suotuisina talvina laventeli saattaa talvehtia myös lasitetulla parvekkeella tai lämmittämättömässä kasvihuoneessa ruukussa. Paras talvetuspaikka ruukkulaventelille on viileä ja valoisa viherhuone, jossa lämpötila pysyy plussan puolella koko talven. Talvehtineet versot kannattaa leikata keväällä, jolloin uusi kasvu pysyy tiiviinä.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt